Slovenija > Črna kronika
11362 ogledov

Mladi nogometaš brez roke premagal zavarovalnico

Prometna nesreča maribor hitrost PGD Maribor
Nekdanji član Nogometnega kluba Maribor Ljubomir Moravac je v veliki meri uspel s pritožbo na dosojeno odškodnino zaradi invalidnosti. Hudo se je poškodoval v prometni nesreči, v kateri sta umrla dva nogometaša.

Od tragedije na Tržaški cesti v Mariboru bo 2. avgusta preteklo že osem let. Tistega torka okrog poldneva so se mladi nogometaši ekipe B Nogometnega kluba Maribor vračali s treninga v Rogozi. Za volanom renaulta megana je sedel 20-letni Novomeščan Damjan Marjanović, ki pa je na odseku, kjer je hitrost omejena na 70 kilometrov na uro, vozil veliko prehitro. Na križišču pri trgovskem centru Rutar je zapeljal skozi rdečo luč.

Ljubomir Moravac | Avtor: D. M. Ljubomir Moravac z odvetnikom Ingmarjem Bloudkom D. M.
Renaulta je prepolovilo

Voznik, ki se je takrat hotel vključiti na Tržaško, je sprevidel, da se avto ne bo ustavil, zato se je sam, da bi preprečil trčenje. "Ko je Novomeščan opazil ustavljeno vozilo v križišču, je, da bi tudi on preprečil trčenje z njim, zavil nekoliko v levo ter takoj zatem v desno in pri tem izgubil oblast nad vozilom. Z levim bočnim delom je po nekaj metrih bočnega drsenja tako silovito trčil v železni drog semaforja na sredini vozišča, da je vozilo prepolovilo," je pojasnil Miran Šadl z mariborske policijske uprave.

Posledice so bile katastrofalne: čeprav so bili vsi privezani, je Marjanovića in 20-letnega Zorana Beljaka, ki je sedel zadaj, vrglo iz avta in sta na cestišču obležala mrtva. Takrat 19-letni Ljubomir Moravec se je hudo poškodoval, 19-letni Žiga Lipušček pa kot po čudežu lažje.

Življenje je posvetil žogi

Moravcu, ki so mu morali amputirati levo roko nad komolcem in je 70-odstotni invalid, se je življenje obrnilo na glavo: "Srednja gostinska šola mi je bila takrat v drugem planu, razmišljal sem, da sem mlad in moram vse vložiti v nogomet, če hočem živeti od njega. Vsak dan sem treniral po trikrat, štirikrat, in po enem letu se mi je začelo obrestovati. Nato je v eni sekundi vse padlo v vodo."

Z odvetnikom Ingmarjem Bloudkom sta leta 2019 vložila tožbo zoper Zavarovalnico Generali, ki mu je že prej izplačala 100.000 evrov odškodnine, a 30 odstotkov manj, kot bi sicer, s trditvijo, da je bil Marjanović vinjen. Izkazalo se je, da to ne drži. Prav tako so nasprotovali izplačevanju rente, češ da lahko opravlja vsako delo.

Naj kuha z eno roko

V svojem dokazovanju, da izguba roke ni nič takega, je šla zavarovalnica neokusno daleč: najbrž na spletu so izbrskali angleškega kuharja Michaela Cainesa, ki je roko tudi izgubil v prometni nesreči, a je kljub temu svetovno znan, med drugim se lahko pohvali z Michelinovo zvezdico.

ljubomir moravac | Avtor: Facebook Facebook
"Ni empatije. Razumem, da je to odvetnikovo delo. Samo bodi malo človek. Najbolj me je prizadelo, ko me je pogledal v oči, in vprašal, kaj mi manjka. Ostal sem brez besed," je med pravdanjem komentiral Moravac.

Odvetnik predlaga revizijo

Mariborski sodnik Janez Žirovnik je lani izdal delno sodbo, v kateri je škodo invalidnemu nogometašu ocenil na 140.000 evrov, venda to ni pomenilo, da bi mu morala zavarovalnica izplačati še 40 tisočakov. Že izplačanih 100.000 evrov je namreč revaloriziral, zato naj bi bili na dan sodbe "vredni" 122.600 evrov, in je bil Generali dolžen samo še 17.400 evri in obresti.

Na sodbo sta se pritožili obe pravdni stranki. Senat višjega sodišča, ki so ga sestavljale predsednica Mirjana Klobasa ter članici Dita Mlakar in mag. Andreja Veselič, je vlogo zavarovalnice pred nedavnim zavrnil, Moravčevi pa delno ugodil. Povzročeno škodo je dvignil na 183.000 evrov in mu mora tako Generali izplačati še 60.400 evrov, z zakonskimi zamudnimi obestmi.

Odvetnik Bloudek ni povsem zadovoljen s sklepom višjega sodišča, saj je tudi to revaloriziralo izplačanih 100.000 evrov na 122.600. Prepričan je, da bi lahko revalorizirali kvečjemu neizplačanih 60.400 evrov, ne pa tudi že izplačano odškodnino. Na vrhovno sodišče je zato vložil predlog za dopustitev revizije.

Komentarjev 5
  • Željko 11:03 07.maj 2024.

    Naj dobi odškodnino samo ne trositi neumnosti da je njegova roka več vredna od koga drugega. Za vsakega človeka je njegova najdragocenejša.

  • janez6518 09:07 06.maj 2024.

    Frajer @Andrej42, pa kaj si ti malo padel na glavo ali samo nisi dobro prebral. Ta fant je bil POTNIK v vozilu, ki ga je raztreščilo. Voznik in še en potnik sta UMRLA. Če nimaš empatije do človeka, ki je ...prikaži več ostal brez roke, pa nisi vreden, da te pes poščije.

  • Avatar Andrej42
    Andrej42 07:50 06.maj 2024.

    Po njegovi malomarnosti sta umrla dva človeka, in on sedaj želi še zaslužiti?.. Za kazen bi moral biti v zaporu in guliti krompir.