Pod streho > Varčna hiša
55812 ogledov

Lastnike sončnih elektrarn razburjajo januarske položnice in pavšali

sončna elektrarna Profimedia
Lastniki samooskrbnih sončnih elektrarn, pri katerih se oddaja in prevzem električne energije v in iz omrežja obračuna po neto meritvah (net metering), so januarja dobili letne obračune, februarja pa prve položnice za letos, za januar. Nekateri so bili ob tem precej nejevoljni.

"Na računu za november 2023 so bile vse postavke, decembra je bil poračun, na računu za januar letos pa ni obračunano nič razen omrežnine za moč. To pomeni, da bodo vsi s samooskrbnimi elektrarnami dobili kar krepke poračune prihodnje leto," nam je sporočil eden od lastnikov samooskrbe sončne elektrarne. 

Lani je vsak mesec plačeval pavšal, letos pa mu ga na računu za januar niso obračunali, zato se boji, da bo ob koncu koledarskega leta, ko bo dobil obračun za 2024, znesek izjemno visok, je še povedal in dodal, da njegova sončna elektrarna na leto proizvede nekoliko manj električne energije, kot je prevzame iz omrežja, poleg tega je kupil e-avtomobil, zato je zdaj poraba elektrike še nekoliko večja. 

Na drugi strani pa so lastniki sončnih elektrarn, ki se pritožujejo, da morajo plačevati pavšal, in to razumejo kot vnaprejšnje brezplačno kreditiranje dobaviteljev, s katerimi imajo sklenjene pogodbe o samooskrbi. 

Pavšal določi distributer

Letni obračun, ki se pri net meteringu nanaša na koledarsko leto, temelji na podatki v omrežje oddane in iz omrežja prevzete električne energije, ki jih dobavitelju posreduje distribucijski operater. 

Ko distributer dobaviteljem posreduje letne podatke, določi tudi mesečni pavšal. "Višino pavšala določi distributer, in sicer skladno z letnim poračunom, kar predvidoma sovpada s koncem leta," pravijo v Petrolu. 

"Vse stranke samooskrbe so na računu za december 2023 prejele obvestilo o količini prevzete in oddane energije ter pavšalu za leto 2024," pa dodajajo v GEN-I. 

To pomeni, da odjemalcu, ki nam je pisal, pavšala za leto 2024 distributer ni določil, zato mu ga dobavitelj na januarski položnici ni obračunal. Zato je bilo na položnici toliko manj postavk, saj so mu obračunali le omrežnino za moč, obračunan ni niti prispevek za OVE in SPTE, saj se skladno z uredbo že od novembra lani do konca leta ne plačuje.

O višini pavšala odloča odjemalec

Če bralec meni, da bo tudi letos oddal manj električne energije, kot je bo prejel, pa ima še vedno možnost, da mesečni pavšal plačuje. Prav tako imajo tisti, ki jim je bil pavšal določen in januarja obračunan, možnost, da pavšala ne plačujejo. 

Odjemalci imajo, tako dobavitelji, prste roke, saj lahko pavšal kadar koli povišajo ali znižajo, lahko se celo odločijo, da ga sploh ne bodo plačevali. "Pavšal oziroma višino predvidene dnevne porabe (PDP) za prihodnje obdobje lahko odjemalec spremeni, v dogovoru z dobaviteljem glede na pričakovan odjem in oddajo v prihodnjem obračunskem obdobju," pravijo v ECE.

Dogovor o pavšalu vsako leto

Ob tem pa morajo vedeti, da se višina pavšala iz leta v leto ne prenaša samodejno, saj tudi manko vsako leto ni nujno enak. "Višina pavšala se po končanem obračunskem obdobju vsako leto določi na novo. Kakršnokoli želeno spremembo mora zato odjemalec dobavitelju sporočiti po vsakem obračunskem obdobju," poudarjajo v Energiji plus. 

S plačevanjem mesečnega pavšala se lastniki sončnih elektrarn izognejo morebitnemu visokemu znesku pri letnem obračunu. Zato v GEN-I strankam svetujejo, "da na podlagi poznavanja lastne proizvodnje, porabe in navad razmislijo o višini želenega pavšala, da se tako izognejo visokemu poračunu ob koncu leta."

To je smiselno predvsem takrat, ko odjemalec zaradi različnih razlogov, kot sta na primer nakup nove naprave, ki je večji porabnik električne energije, in povečanje števila članov gospodinjstva, pričakuje višji odjem elektrike kot v preteklosti. "Skratka, stranka si lahko nastavi poljuben pavšal in se s tem ob dobrem načrtovanju v celoti izogne doplačilu konec leta," še dodajajo v GEN-I. 

Pavšal tudi za nove elektrarne

Za pavšal se lahko odloči tudi odjemalec, ki je novo sončno elektrarno priklopil sredi leta, na primer avgusta. Oddajal bo le nekaj mesecev, od tega nekaj zimskih, ko je proizvodnja pričakovano manjša, zato lahko na koncu leta pričakuje manko. Namesto da plača v enkratnem znesku, se z dobaviteljem že ob priklopu elektrarne lahko dogovori za mesečni pavšal. 

Če v prvem polnem letu obratovanja sončne elektrarne pričakuje, da manka ne bo, se z dobaviteljem lahko dogovori, da pavšala, ki ga je za tekoče leto določil distributer, ne bo plačeval. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 102
  • Avatar Pavel Vodnjov
    Pavel Vodnjov 11:24 29.februar 2024.

    Poznam kar nekaj ljudi, ki dalajo na elektru, nobeden od njih nIma SE.

  • slopubec 06:44 29.februar 2024.

    Investicija 16100e minus 2500e subvencije, je 13600. Pred elektrarno in toplotno( toplotna investicija 8600 minus subvencija 2500) ...imel na leto porabo skupaj 3500evrov ( elektrika in ogrevanje na drva) sedaj samo 19,62evra. Teče že peto leto ...torej 4 leta x ...prikaži večx 3500 evrov =14000 evrov, torej še malo manj kot 3 leta pa bo vse povrnjeno. Imam še pa vedno rezervno peč za celo hišo. Tako da ni panike.

  • McBobo 15:28 28.februar 2024.

    Ustanovit firmo, izdat delnice in določit, da gre večina dobička delničarjem. Seveda govorim o novi NEK. Ni se treba državi nič zadolževat. Pri nas gre pa vse kontra. Če se rabi svež kapital, se izda nove delnice.