Magazin
8202 ogledov

Drama že pred Evrovizijo, tako je občinstvo sprejelo Izraelko

Eden Golan
1/9
Profimedia
Bojda naj bi jo na prizorišče pospremilo 100 policistov. Vseeno se je prebila v veliki finale.

V Malmöju se je ob 21. uri začel drugi polfinalni izbor 68. tekmovanja za pesem Evrovizije. A kot smo že pisali, so bile nocoj vse oči uprte v predstavnico Izraela Eden Golan.

Zaradi varnostnih razlogov naj bi izraelski predstavnici svetovali, da naj do današnjega polfinalnega nastopa na evrovizijskem odru raje ostane v hotelski sobi.

Že na generalki so nastop 20-letne izraelsko-ruske pevke spremljali žvižgi iz občinstva, občasno so se slišali tudi vzkliki podpore Palestini. 

Na nastopu pa, vsaj preko televizijskih ekranov, prav veliko žvižgov ni bilo slišati. Nekateri komentatorji so namignili, da naj bi šlo za "popravek organizatorjev", ki skušajo prekriti žvižge z aplavzi in navijanjem. A kljub temu se je mlada pevka prebila v finale. 

Organizatorji so sicer poostrili varnostne ukrepe, švedski policiji pa so na pomoč priskočili tudi kolegi iz Norveške in Danske. 

Na tisoče propalestinskih protestnikov se je še pred polfinalom zbralo v tretjem največjem švedskem mestu, med njimi tudi švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg. Kot kaže, bodo pospremili nastop izraelske predstavnice tudi v polfinalu. Več fotografij si lahko ogledate v galeriji.

Eden Golan se na Evroviziji predstavlja s skladbo Hurricane, ki jo je Izrael za evrovizijski nastop nekoliko prilagodil, saj je sprva pesem namigovala na napad Hamasa 7. oktobra lani.

Kritiki so več mesecev pritiskali na EBU, naj Izraelu zaradi agresije na Gazo udeležbo na letošnji Evroviziji prepove. Podobno potezo so sicer potegnili z Rusijo po napadu na Ukrajino. A takšne odločitve v primeru Izraela niso sprejeli.

Predstavnici Izraela je srečo zaželel tudi premier Benjamin Netanjahu. V nagovoru je poudaril, da se "uspešno bori proti grdem valu antisemitizma" ter da bodo, medtem ko jo drugi skušajo izžvižgati, doma zanjo držali pesti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • www 07:20 10.maj 2024.

    izrael nit po geografski legi ne sodi na Evrovizijo, kaj šele po moralni (ne)primernosti. ampak kdo si upa nagnati glavnega sponzorja? nazadnje obvelja samo denar. V takem živimo. Svinjsko, ne?

  • Avatar karjola
    karjola 06:37 10.maj 2024.

    Evrovizija je pokazala svojo dvoličnost. Izraelci so lahko prišli na oder , rusom so prepovedali nastop. Kar pomeni da židi lahko nekaznovano počnejo kar hočejo tudi pobivanje ljudi jim je dovoljeno.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 06:31 10.maj 2024.

    Naša predstavnica bi bila tudi moja predstavnica, če bi prišla na oder in povedala, da ji ni do petja, ker nastopa tudi predstavnica države, ki je pravkar pobila 15 000 otrok in se pri tej številki očitno ne misli ustaviti..Amen..