Avto
11988 ogledov

Tako strmo je padla prodaja električnih vozil pri nas

elektrika, vozila, avto, električni avto Profimedia
Leto 2035, ko želi EU dovoliti le še prodajo 100-odsotno električnih vozil se hitro približuje. Ta hip pa električna vozila kupcev tako v Evropi, kot v Sloveniji pretirano ne zanimajo. Še več, prodaja je v primerjavi z enakim obdobjem lani v Sloveniji močno zmanjšala.

Kot kaže statistika Sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici prodaja novih vozil v Sloveniji narašča, vendar tistih z motorji na notranje zgorevanje. Tako je bilo v mesecu aprilu letos prvič registriranih 4694 novih avtomobilov, kar je 356 več kot aprila lani. V prvih štirih mesecih je bilo pri nas prvič registriranih 18687 novih avtomobilov, kar je 899 ali 5,05 odstotka več kot pred letom dni. Raste tudi prodaja lahkih gospodarskih vozil (LGV). V mesecu aprilu je bilo prvič registriranih 820 vozil (+246 v primerjavi z aprilom 2023), v prvih štirih mesecih pa skušaj 3094 vozil (lani od januarja do aprila 2551 vozil).

V mesecu aprilu je bilo največ prvih registracij opravljenih za model renault clio (184), med znamkami pa za model Volkswagen (2943). V prvih štirih mesecih je bilo najbolje prodajano vozil opri nas škoda octavia, sledita renault clio in peugeot 2008, med znamkami pa Volkswagnu v prvi trojici sledita Škoda in Renault.

Renault Clio | Avtor: Saša Despot Renault Clio Saša Despot

V statistiki prodaje najbolj izstopajo prve registracije 100-odstotno električnih vozil, ki so v primerjavi z aprilom lani krepko nižje. Lani je bilo v prvih štirih mesecih skupaj prodanih 1453 novih električnih vozil, kar je v primerjavi s skupno prodajo pomenilo okoli osem odstotkov. Letos je tržni delež elektirčnih avtomobilov le še 6-odstoten, kar pomeni padec prodaje kar za okoli četrtino. V aprilu je bilo prvič registriranih 1141 električnih avtomobilov. Na prvem mestu je bila spet tesla model Y z 41 novimi registracijami, med trojico najbolj uspešnih sta še renault twingo EV (22) in cupra born (18). Tesla je letos v Sloveniji prodala 329 novih vozil, kar predstavlja 28 odstotni tržni delež.

Tesla Y | Avtor: Saša Despot Tesla Y Saša Despot

Za električne se v svetu pričakuje rekordno leto 

Omeniti velja, da ima Tesla v Nemčiji težave. Podatki nemške Zvezne uprave za motorni promet (KBA) kažejo, da je v prvih štirih mesecih Tesla v Nemčiji skupno prodala 14.705 avtomobilov, kar pomeni 36,3-odstotni upad. Iz Nemčije, kjer so močno spremenili politiko do subvencioniranja električnih avtomobilov, sicer prihajajo spodbudne novice glede prodaje električnih vozil. Marca je bila prodaja električnih vozil zelo šibka, aprila pa se je trg električnih avtomobilov stabiliziral: z 29.668 novimi registracijami aprila je bil skoraj na ravni istega meseca lani.

Mednarodna agencija za energijo (IEA) sicer pričakuje, da bo letos dosežen nov rekord v prodaji električnih avtomobilov po svetu. Dobro prodajo predvidevajo na trgih Kitajske in ZDA, kljub umirjanju pa tudi na evropskem trgu, poroča STA.

Električni avto | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vse nižje marže, nihanje cen surovin za izdelavo baterij, visoka inflacija in ukinjanje spodbud za nakup električnih avtomobilov v nekaterih državah so povzročili nekaj zaskrbljenosti glede nadaljnje dinamike rasti panoge, a prodajni podatki po svetu ostajajo dobri," so zapisali v agenciji.

V IEA ocenjujejo, da bo v letu 2030 vsak tretji avtomobil na Kitajskem električen, v Evropi in ZDA pa vsak peti. Direktor agencije Fatih Birol ocenjuje, da bo to povzročilo velike spremembe tako za avtomobilsko industrijo kot tudi za energetski sektor.

Za polnjenje električnih avtomobilov bo namreč treba bistveno razširiti mrežo polnilnic, kar bo pomenilo veliko dodatno obremenitev distribucijskega omrežja. Lani se je število polnilnic po svetu povečalo za 40 odstotkov, do leta 2035 pa bo moralo biti po ocenah agencije šestkratnik trenutnega števila, da bi sledilo ciljem na področju električne mobilnosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Plavi-mil 14:07 08.maj 2024.

    Tik preden bodo ti zeleni prepovedali avto na notranje izgorevanje, kupim novega dizla ali bencinarja.

  • darefoks 11:33 08.maj 2024.

    takega dreka ne kušim nikoli

  • andrija 10:52 08.maj 2024.

    ko bojo ruski hekerji ugasnili slovensko elektriko za en teden ali celo en mesec bo prodaja še bolj padla