Avto
6147 ogledov

Realna situacija, na kateri padejo mnogi vozniki

Facebook
Poglejte sliko in ugotovite, katerih avtomobilov voznik tovornjaka ne vidi.

Vsak voznik bi moral dvakrat preveriti "mrtve kote", preden zamenja vozni pas ali spelje z mesta. Nas pa tokrat zanima, ali ste kdaj razmišljali o mrtvih kotih drugih voznikov?

BMW digitalno ogledalo Avto Mrtvi koti leta 2019 preteklost

Vozniki nekaterih vozil imajo znatno bolj omejen pregled nad dogajanjem na cesti, kar predstavlja tveganje za vozila in potnike v njih v njihovi okolici. Velika tovorna vozila, na primer, imajo veliko večje mrtve kote od običajnih osebnih avtomobilov. Zato je pomembno, da tudi vozniki osebnih avtomobilov vedo, kdaj jih voznik tovornjaka vidi in kdaj ne. 

Kandidat za Mehanika leta 2018 Marko Jerkič IZBOR MEHANIKA LETA 2018 Avto Mehanik, ki popravi tovornjake, avtomobile in dirkalnike

Prav zato so v Oddelku za ceste in promet v avstralskem Queenslandu naredili skice in pokazali, kdaj vas voznik tovornjaka na cesti ne vidi. Večina voznikov je menila, da voznik tovornjaka (glej skico) ne vidi rumenega vozilo za njim. Kar drži, enako pa velja za rdeče vozilo pred njim in zeleno vozilo levo od tovornjaka.

Vozniki tovornjakov imajo omejen pogled

"Vozniki tovornih vozil imajo omejen pogled, predvsem pri pospeševanju in zaviranju. Potrebujejo več prostora za zaustavitev vozila, za menjavo voznih pasov, njihovi mrtvi koti pa so večji kot pri osebnih avtomobilih. Edini vozili, prikazani na skici, ki ju voznik tovornjaka vidi, sta oranžno in modro vozilo," so pojasnili na Oddelku za ceste in promet Queenslanda na svoji Facebook strani. 

Dars rampa za čiščenje snega in ledu Avto Odslej konec izgovorov za tovornjakarje

 | Avtor: Facebook Facebook

Strokovnjaki za varno vožnjo voznikom osebnih vozil svetujejo, da preverijo, ali vidijo voznika tovornjaka ali pa vsaj vzvratna ogledala tovornjaka, da bodo prepričani, da jih voznik tovornjaka lahko opazi.

Nikola tre Kmalu Avto Ste že videli, kakšen tovornjak bo kmalu vozil tudi po naših cestah?

"Zastrašujoče je, koliko malo ceste lahko voznik tovornjaka vidi, saj sedi zelo visoko. Vozniki avtomobilov, motoristi, kolesarji, pešci, morajo vedeti, da je najbolje navezati očesni stik. Če ne vidite voznika, tudi on ne vidi vas. Nove oblike kabine tovornih vozil in dodatna ogledala sicer pomagajo, vendar pa bodo potrebna še dolga leta, preden bodo novi tovornjaki na cestah zamenjali stare," pravi Neil Greig iz IAM RoadSmart.
 

Komentarjev 6
  • stilist 21:35 02.junij 2019.

    Večje bedarije še nisem videl, kot je tale slika. Sem vozil kamion včasih. Pred sabo ne vidiš približno dva do tri metre ceste, vsak avto je pa višji in daljši, tako da se ti ne skrije. Levi avto na sliki ...prikaži večiki je pa vštric kabinskega okna, tako da ko pogledaš v ogledalo tudi s kotičkom očesa vidiš ta avto. Med zdravniškim pregledom to preverjajo. To so spet neke novinarske race...

  • 3bf380e8ff4a1a3ca722a5b8e09fa09165a04288 09:30 31.maj 2019.

    Dolžnost vsakega šoferja je, da pred manevrom preveri, če je vozni pas prost ...

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 09:01 31.maj 2019.

    tistega spredaj ga čisto lepo vidi, veliko butalcev pa prileti pred kamion na razdaljo nekaj metrov, tako da mogoče je sprednji bil eden izmed tega nabora pametnih. sem videl že prevečkrat