Zdravje
1089 ogledov

Takšne so koristi in tveganja pri cepljenju z AstraZeneco

Covid-19 Epa
Tveganje za smrt zaradi covida približno 27.800-krat večje kot smrt zaradi cepljenja.

Hrvaški inštitut za javno zdravje (HZJZ) je napovedal, da se bo cepljenje s cepivom AstraZeneca na Hrvaškem nadaljevalo kljub oceni Evropske agencije za zdravila (EMA), da ni mogoče izključiti povezave z razvojem zelo redkih primerov nenavadne tromboze.

Francoska agencija za zdravje medtem predlaga, da mlajši od 55 let, ki so bili v prvo cepljeni z AstraZeneco, v drugo dobijo odmerek mRNA cepiva, torej cepivo Pfizerja ali Moderne. Priporočena časovna razlika med prvim in drugim odmerkom je 12 tednov.

Nezaupanje v AstraZeneco narašča

Tako HZJZ kot EMA poudarjata, da so koristi cepljenja večje od tveganj za nastanek krvnih strdkov. Nizek odziv hrvaških državljanov na cepljenje v zadnjih dneh pa kaže, da je zaupanje v AstraZenec padlo. Kot smo poročali, tudi po cepilnih centrih v Sloveniji opažajo, da nekateri ljudje zavračajo cepivo AstraZeneca, vendar ga z drugim cepivom ni mogoče zamenjati. 

Nezaupanja je razumljivo, če upoštevate dejstvo, da ljudje računajo na to, da bi v prihodnje lahko dobili drugo cepivo, ki še ni povezano s hudimi neželenimi učinki. Vendar pa je težko oceniti, ali se lahko med čakanjem na cepivo, ki ga dojemate kot varnejše, okužite s koronavirusom. To je odvisno od upoštevanja epidemioloških ukrepov, poklica, uporabe javnega prevoza in naključnih okoliščin. Težko je tudi oceniti tveganje za hude posledice okužbe.

Tveganje za smrt zaradi covida približno 27.800-krat večje kot smrt zaradi cepljenja

Komisija EME je preiskala 62 primerov možganske in venske tromboze ter 24 primerov venske tromboze notranjih organov. 18 primerov je bilo smrtnih, vendar neposredne povezave s cepljenjem niso dokazali. Z AstraZeneco je bilo cepljenih 25 milijonov ljudi, kar pomeni, da je tveganje, da oseba umre zaradi cepljenja 0,000072 odstotka, so izračunali pri hrvaškem Indexu. Po podatkih HZJZ je tveganje, da oseba z diagnozo covid-19 umre, okoli 2 odstotka. To pomeni, da je tveganje za smrt zaradi covida približno 27.800-krat večje kot smrt zaradi cepljenja. Ta podatek pa ne upošteva različnih različnih tveganj in koristi v različnih starostnih skupinah.

Večina primerov krvnih strdkov pri ženskah

Po podatkih Britanske agencije za zdravila (MHRA) je bilo do konca marca zabeleženih 79 primerov krvnih strdkov, ki jih je spremljal nizek nivo trombocitov. Gre za ljudi, ki so prejeli prvi odmerek AstraZenec. Med njimi je umrlo 19 ljudi, vendar ni bilo ugotovljeno, kaj je natančno je povzročilo smrt. Od 79 primerov je 51 strdkov pojavilo pri ženskah in 28 pri moških, starih od 18 do 79 let. Večina smrtnih žrtev je bila starih med 30 in 60 let, pri osebah, mlajših od 30 let, pa so poročali o treh smrtnih primerih.

Od 19 smrtnih žrtev se je 14 pojavilo pri osebah z možgansko vensko trombozo in pri petih s trombozo. Na podlagi zbranih podatkov je MHRA ugotovila, da je verjetnost redkih primerov tromboze približno 1 na 250.000 cepljenj ali 0,0004 odstotka. 

EMA je sporočila, da so o večini smrtnih primerov poročali pri ženskah, mlajših od 60 let. Vendar pa je treba to informacijo postaviti v kontekst dejstva, da so bili v državah EU s prvim odmerkom AstraZenece cepljeni predvsem zaposleni v zdravstvu in šolstvu, kjer prevladujejo ženske, mlajše od 60 let. 

Tveganje pri cepljenju se s starostjo zmanjša

EMA in HZJZ zato ugotavljata, da ni mogoče zanesljivo ugotoviti obstoja povezave med hudimi neželenimi učinki in starostno skupino ali spolom. Toda po podatkih Winton Centra for Risk and Evidence Communication, ki ga navaja Sky News, se tveganje za hude neželene učinke cepljenja s starostjo zmanjša, tveganje za hud potek covid-19 pa narašča s starostjo. 

Znano je, da lahko sama bolezen covid-19 povzroči strjevanje krvi. Poleg tega je relativno pogosta tudi pri ljudeh, ki prebolevajo covid-19 brez simptomov, piše Index. Po podatkih britanskih strokovnjakov covid-19 povzroči možganske kapi pri 1,6 odstotka bolnikov, pljučna embolija se pojavi pri 7,8 odstotkih bolnikov, globoka tromboza v nogah se pojavi pri 11,2 odstotka bolnikov, trombocitopenija, zmanjšanje števila trombocitov pa se pojavlja pri 30 odstotkih bolnikov. 

Druga tveganja za krvne strdke

Po ocenah hrvaških in svetovnih strokovnjakov se tveganje za nastanek strdkov v splošni populaciji giba okoli 1 na 1000 ljudi letno, kar pomeni približno 0,1 odstotka. Potovanja z letalom ali drugimi prevoznimi sredstvi, v katerih je gibanje omejeno, povečajo tveganje za tri do štirikrat. Ena od raziskav navaja primer z letališča Heathrow v Londonu, od koder poročajo o 61 smrtnih primerih potnikov, povezanih s strjevanjem krvi v nekaj več kot treh letih. Strjevanje krvi bistveno povečuje tudi kajenje in jemanje kontracepcijskih tabletk.

 

Komentarjev 5
  • Janez 13:26 12.april 2021.

    Cepi se zdrav človek. In če zboli ali umre zaradi cepiva je nedopustno, saj če ne bi bil cepljen bi še živel!!

  • popokatopetl 11:52 09.april 2021.

    "Tveganje za smrt zaradi covida približno 27.800-krat večje kot smrt zaradi cepljenja" ----------- Pri splošni populaciji mogoče res. Pri zdravih mladih pa je tveganje za smrt od korone minimalno in tveganje smrti zaradi cepljenja sploh ni manjše - so že ...prikaži več že objavili bolj konkretne ocene. Morebitni dolgoročni stranski učinki še ne morejo bit znani.

  • suineg7878 11:26 09.april 2021.

    Koristi so takšne, da ... Former Pfizer VP: ‘Your government is lying to you in a way that could lead to your death.’ Evo, kratko in jedrnato. Dr. Michael Yeadon. Navali narode na vakcine, da boste lahko potovali, PCR test ...prikaži več pa po 100 EUR. Izbira je enostavna!