Zdravje
3332 ogledov

Po teh znakih lahko sklepamo, da ima otrok covid in ne katere druge okužbe

Bolan otrok
Vročina, kašelj in znaki okužbe dihal so simpromi, značilni tako za covid kot RSV. Po katerih znakih prepoznamo covid?

Med otroško populacijo poteka intenzivno širjenje virusov, ne zgolj novega koronavirusa. V porastu so predvsem okužbe z respiratornim sincicijskim virusom. Simptomi pa so zelo podobni. 

Med eno in drugo okužbo je težko ločiti

"Najpogostejši bolezenski znaki pri  RSV in s covidom so vročina, kašelj in znaki okužbe dihal. Na osnovi teh bolezenskih znakov je praktično nemogoče ločiti, za katero okužbo gre," razlaga strokovni direktor pediatrične klinike na UKC Ljubljana Marko Pokorn

"Prvi najpogostejši znak, da je otrok zbolel za covidom, je izguba vonja in okusa, drugi najpogostejši bolezenski znak za covid so prebavne težave, sledi glavobol, in nato povišana telesna temperatura," razlaga Pokorn. "To so štirje bolezenski znaki, ki so pogosteje kot pri drugih virusnih okužbah prisotni pri covidu."


Večinoma zdrav otrok redko pristane v bolnišnici zaradi okužbe s koronavirusom, zdaj jih je v bolnišnici bistveno več zaradi drugih virusnih okužb, nekateri imajo ob tem še covid. V populaciji otrok s kroničnimi boleznimi lahko covid poslabša osnovno bolezen," pravi strokovni direktor Pediatrične klinike v Ljubljani.

Hkratna okužba s covidom in RSV

Izguba okusa in vonja ter glavobol pa so simptomi, ki jih mlajši otroci ne morejo izraziti, zato je testiranje s PCR metodo  edina preiskava, ki lahko potrdi ali izključi okužbo s koronavirusom. 

Respiratorni sincicijski virus je najpogostejši vzrok za hospitalizacijo dojenčkov mlajših otrok in intenzivno terapijo, ker potrebuje mehansko predihavanje. "Če pa se je ta otrok okužen še s covidom, nastane tudi za nas velika dilema, ker vemo, da obstajajo določena zdravila z omejeno učinkovitostjo ali bomo deli otroku, ki je že oslabel zaradi RSV, dali še zdravilo, ki mu bo pomagalo, da bo lažje prestal okužbo s koronavirusom," pravi Pokorn.

 

 

 

Komentarjev 2
  • Ender3 14:22 23.september 2021.

    A sedaj bodo starši otroku postavljali diagnozo, ko do zdravnika ne morejo ? https://www.facebook.com/100063049607753/posts/214014844043501/?app=fbl