Zdravje > Aktualno
12190 ogledov

Mnogi so v hudi stiski, nekaterim je treba poklicati tudi nujno medicinsko pomoč

rešilec Saša Despot
"Slovenija ima velik porast primerov, ta drugi val nas prehiteva in kaže neprijetno sliko," je dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ.

"Število okužb z novim koronavirusom se v svetu drastično povečuje, v zadnjih tednih se je Evropa zaradi intenzivnega porasta pobarvala v temno, največ novih primerov je v Španiji, Italiji in Veliki Britaniji, kjer imajo tudi največji delež smrti," je na novinarski konferenci dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Nuška Čakš Jager. 

Nuška Čakš Jager: "Tudi na Švedskem beležijo precejšnji porast,  gredo preko trenda prvega vala, ki je bil tudi pri njih izredno visok."

Sloveniji so v sredo opravili 7202 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 2488 testov. Na intenzivni negi se zdravi 109 bolnikov s covidom-19,14 bolnikov jih je umrlo - uradno do danes 292 ljudi.

 | Avtor:
Pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh je pri 955. "Slovenija ima velik delež, če pogledamo 14. dnevno incidenco, nas prehitevajo Belgija, Češka in Luxembourg," je dejala predstavnica NIJZ-ja. "Slovenija ima velik porast primerov, ta drugi val nas prehiteva in kaže neprijetno sliko. Najbolj je prizadeta gorenjska regija, sledita koroška in osrednje slovenska."

Po besedah Čakš Jagrove epidemiologi še vedno opažajo velik porast okuženih med prebivalcimi starimi od 35 do 44 let.

Po njenem je zanimivo, da je delež žensk v vseh starostnih skupinah večji od moških. "Kar se šol tiče, je bil pred počitnicami največji delež okuženih v starosti od 15 do 18 let. Majhni otroci v vrtcih so imeli najmanjši delež, kar je vezano na način življenja, srednješolska populacija je bolj izpostavljena."

Med ljudmi zaznavajo veliko stisko

Epidemiološka služba je po njenem zelo obremenjena, tudi s številnimi klici. "Epidemiologi med ljudmi večkrat zaznajo njihovo stisko in jim morajo celo zagotoviti nujno medicinsko pomoč." 

Nuška Čakš Jager je na današnji novinarski konferenci prosila za razumevanje, ker ob tako velikem številu vsakodnevno potrjenih primerov epidemiologi vsakogar verjetno ne bodo uspeli priklicati. Bodo pa poskušali dobiti vsaj tiste rizične, tudi zato, da morda zaznajo koga, ki je v zdravstveni stiski, pa sam sebi v tem primeru niti ne zna pomagati, je dejala in napovedala, da bo še vedno velik poudarek tudi na sodelovanju regijskih epidemiologov z domovih starejših občanov.

Na voljo navodila

Za tiste, ki jih ne bodo uspeli poklicati, pa so pripravili navodila , kako ravnati, če jim je bila potrjena okužba, oziroma so bili v stiku z nekom, ki je okužen. Navodila so dostopna tako na spletni strani NIJZ, v kratkem pa jih bodo začeli deliti tudi na vseh vstopnih mestih, kamor bodo ljudje prišli na odvzem brisa.

Tako bodo te dokumente dobili že vnaprej in v primeru, da bo njihov test pozitiven, bodo imeli informacijo, kako ravnati. Po besedah Čakš Jagrove je v navodilih posebej poudarjeno, kaj izolacija pomeni. Opozorila je, naj ljudje v tem času ostanejo doma in ne sprejemajo obiskov. Prosijo pa jih tudi, da o okužbi obvestijo vse, s katerimi so bili v stiku.

Izolacija se konča po desetih dneh, če posameznik v zadnjih 48 urah nima več simptomov. Če še ima simptome ali je njegovo zdravstveno stanje težje, jo osebni zdravnik podaljša. "Vaš osebni zdravnik je tisti, ki vas bo spremljal, ki vam bo odprl bolniško odsotnost, ki vas bo tudi po strokovni doktrini vodil, koliko časa ste v tej izolaciji," je pojasnila. Še enkrat pa je poudarila, naj ljudje takoj, ko opazijo poslabšanje zdravstvenega stanja, pokličejo svojega osebnega zdravnika ali pokličejo na številko 112, če je stanje res nujno.

Za tiste, ki so bili v stiku

V navodilih za tiste, ki so bili v stiku z okuženim, po njenih besedah priporočajo, kako preprečevati širjenje okužb, hkrati pa opredeljujejo, kdo je visoko rizičen stik, da bi ljudje lahko presodili, kdo se mora popolnoma izolirati oz. biti v karanteni, in v katerih primerih naj se s pozornostjo, uporabo zaščitne opreme, razdaljo zagotovi, da bodo stvari tekle normalno. Kot tretji dokument je omenila navodilo za karanteno na domu, ki ga bodo dobili vsi, ki jim bo zaradi visoko rizičnega stika odrejena karantena.

Tekom dneva bo aktiviran tudi portal, kjer bodo osebe po prejemu obvestila o potrjeni okužbi lahko dobile kodo za aktivacijo v aplikaciji #Ostanizdrav.

Sicer pa Čakš Jagrova ob spremenjenem načinu testiranja meni, da bi bilo verjetno smiselno, da bi svojo kodo dobili tudi tisti, ki imajo okuženega v družini in tudi sami simptome, značilne za covid-19, ter bi zanje zdravnik na podlagi epidemiološke situacije ocenil, da so zelo verjetno okuženi.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 13
  • Avatar praufo
    praufo 19:13 29.oktober 2020.

    seveda so v stiski , v psihični stiski, ker vsak dan gledajo tv in poslušajo poročila ... vsak dan nabijajo eno in isto in to je čista manipulacija ... le kdo ne bi zbolel od tega sranja, če vse jemle ...prikaži več preveč resno ... vse pišejo pod korono, od raka, do nesreč, do kapi in vse kar je možno

  • Laznivi 17:09 29.oktober 2020.

    Vprasajte za resitev Potrca & company dokler se lahko govorijo

  • matjaz39 16:44 29.oktober 2020.

    politiki in novinarji, vsi ste navadni nateguni in tega se je treba bati, ne pa en izmišljen covid 19