Vizita za živali > Novice
3809 ogledov

V razgretem avtomobilu: V tem primeru takoj pokličite policijo

Policija Gregor Prebil
Primeri, ko neodgovorni lastniki živali puščajo v razgretih vozilih, niso redki.

O zadnjem in zelo odmevnem dogodku smo pisali v začetku meseca, ko so koprski policisti kar štirikrat obravnavali državljanko Švice. Ta je v zaprtem avtomobilu na parkiriščih od Kopra do Lucije puščala pse. 

Tudi v tem primeru so društva za zaščito živali opozarjala, da so pristojni neusklajeni, ko je treba ukrepati, mi pa smo se ob tem vprašali, ali lahko sami razbijemo steklo vozila, da bi rešili ujeto žival.

Pes v bazenu Na dan Vizita za živali Toliko litrov mora spiti vaš pes

Policisti navajajo, da ima življenje v takih primerih prednost pred materialnim premoženjem. "V kolikor bi žival kazala pešanje življenjskih funkcij, ima reševanje življenja prednost pred povzročeno materialno škodo," nam je pojasnil Drago Menegalija, predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete. "V takšnih primerih je vsekakor bolje biti previden in poklicati "prehitro", kot biti brezbrižen in dopustiti nepopravljive posledice. Najprimerneje je, da očividci, priče ali prisotni ob takšnih dogodkih najprej poskušajo najti in opozoriti voznika ali lastnika vozila na nevarne okoliščine, če je seveda dosegljiv, sicer naj pokličejo na tel. št. 112 ali 113 in le v skrajnem primeru sami ukrepajo," je še dodal predstavnik Policije. 

Ne glede na razlog je naloga policistov, da skušajo čim prej izslediti lastnika živali oziroma vozila, in le če ni drugih možnosti, "smejo zaradi preprečitve pogina živali v vozilo vstopiti tudi z uporabo sile," je pojasnil.

Očividec primer prijavi pristojni veterinarski inšpekciji ali policiji, saj sta obe pristojni za izvajanje nadzora nad spoštovanjem določil zakona o zaščiti živali. Enako na svoji spletni strani napotuje tudi Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Kakšen je protokol?

Policist v Operativno komunikacijskem centru na tel. št. 113 ali drug policist ob sprejemu obvestila o zaprti živali v pregretem vozilu zbere vse potrebne podatke o vozilu in živali, preveri lastništvo vozila in preko Centralnega registra psov (če gre za psa) poskusi ugotoviti lastništvo psa in telefonsko številko lastnika.

Pes v avtu na vročini | Avtor: Društvo za zaščito živali Maribor Društvo za zaščito živali Maribor
Lastnika psa v tem primeru pokliče in mu naroči, kaj mora izvesti v konkretnem primeru ter ga opozori, da bo policija v primeru življenjske ogroženosti psa, prisiljena vstopiti v vozilo tudi z uporabo sile. O aktivnostih preko Regijskega centra za obveščanje obvesti tudi uradnega veterinarja, ki lahko do prihoda na kraj nudi napotke o ukrepih za zaščito življenja živali, je protokol, ki se ga v takšnem primeru poslužuje policija.

Kazen, celo zapor

Ker ima zaprtje živali v avtomobilih v času visokih temperatur lahko znake kaznivega dejanja ali prekrška, se policija na tovrstne klice odzove, preveri vsa dejstva in okoliščine ter zbere potrebna obvestila. Skladno s to ugotovitvijo se nato izvede tudi nadaljnji postopek. "V primeru prekrška je za fizično osebo zagrožena globa v višini od 800 do 1200 eurov.  V navedenem primeru so lahko podani tudi elementi kaznivega dejanja Mučenja živali po 341.členu KZ-1 pri čemer je zagrožena zaporna kazen po 1.
odstavku do enega oz. po 2. odstavku do dveh let,"
dodaja Menegalija.

Komentarjev 3
  • Zdravko Galičič 15:23 24.avgust 2018.

    Vse brigajo samo psi, če se pa jaz čmarim v avtomobilu zaradi dela na cesti in raznoraznih zastojih pa nobenemu nič!

  • Avatar Leon
    Leon 11:08 24.avgust 2018.

    To je projekt bivše ministrice ; POLICIJA PROSI ZA POMOČ !

Sorodne novice