Svet
143 ogledov

Volitve v senci pokojninske reforme

Rusija, lokalne volitve
V Rusiji danes potekajo regionalne in lokalne volitve, ki jih v veliki meri zaznamuje napovedala pokojninska reforma.

Vladajoča stranka Enotna Rusija, ki si je pred dvema letoma v zveznem parlamentu zagotovila ustavno večino, je na udaru, odkar je njen vodja in premier Dmitrij Medvedjev pred tremi meseci napovedal pokojninsko reformo.

V anketi, ki jo je minuli teden objavila največja ruska neodvisna agencija Levada Center, 71 odstotkov vprašanih ni zadovoljnih z delom Medvedjeva, kar je rekordno visok odstotek. 68 odstotkov jih ni zadovoljnih z delom parlamenta, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija, lokalne volitve | Avtor: Profimedia Profimedia

Po mnenju političnih analitikov bi lahko tako veliko nezadovoljstvo vplivalo tudi na rezultat Enotne Rusije na tokratnih volitvah. "Vse kaže, da interes za politiko v regijah peša, za položaje se poteguje manj kandidatov kot v preteklih volilnih ciklih," je komentiral Nabi Abdulajev iz svetovalne družbe Control Risks Group.

Na dan volitev po številnih ruskih mestih potekajo protesti zoper napovedano pokojninsko reformo. Ta naj bi pri moških odhod v pokojnino s sedanjih 60 dvignila na 65 let starosti, ženskam pa s 55 na 60.

Rusija, protesti proti pokojninski reformi | Avtor: Epa Epa

Vladimir Putin Rusija Svet Putin v nemilosti

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.