Svet
1493 ogledov

Nov zaplet glede brexita

britanski parlament Boris Johnson Epa
Britanski poslanci preložili dokončno potrditev dogovora o brexitu

Britanski poslanci so danes po večurni burni razpravi podprli dopolnilo, s katerim so preložili dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje. To pomeni, da bo moral premier Boris Johnson najverjetneje zaprositi EU za novo preložitev brexita.

Za dopolnilo je glasovalo 322, proti pa 306 poslancev.

Gre za dopolnilo poslanca Oliverja Letwina, ki predvideva dokončno potrditev dogovora med Londonom in EU šele potem, ko bo ta opravil celotno parlamentarno pot oziroma bi parlament sprejel vso potrebno zakonodajo.

Johnson je sicer takoj po glasovanju poudaril, da se z Brusljem ne bo pogajal in da ne bo zaprosil za novo preložitev brexita, ampak bo storil vse, da bo Združeno kraljestvo iz unije izstopilo 31. oktobra. Zato naj bi vlada v parlament takoj naslednji teden vložila potrebno zakonodajo.

Nadaljnja preložitev brexita bi bila slaba tako za Združeno kraljestvo kot za Evropsko unijo, je opozoril Johnson.

Evropska komisija je po današnji odločitvi britanskih poslancev za preložitev dokončne potrditve najnovejšega dogovora o brexitu pozvala London, naj pojasni svoje naslednje korake.

"Komisija je seznanjena z današnjim glasovanjem v poslanski zbornici o tako imenovanem Letwinovem dopolnilu, zaradi katerega sam dogovor o izstopu danes ni bil dan na glasovanje. Zdaj je na britanski vladi, da nas čim prej obvesti o nadaljnjih korakih," je tvitnila tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.