Šport > Košarka
21 ogledov

Preminil je John Wooden

John Wooden bi letos dopolnil 100 let. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Umrl je starosta ameriških košarkarskih trenerjev John Wooden, ki bi oktobra dopolnil 100 let. Wooden je na pot večne slave stopil kot trener kalifornijskega univerzitetnega košarkarskega moštva UCLA.

Z njim si je prislužil vzdevek čarovnik iz Westwooda, čeprav je sam najraje videl, da so ga preprosto klicali le z vzdevkom "trener". V ameriški košarkarski zgodovini bo zapisan kot najuspešnejši trener v ameriški univerzitetni košarkarski ligi. Z moštvom UCLA je osvojil deset naslovov v 12 sezonah od 1964 do 1975, v letih od 1971 do 1974 je to moštvo pod taktirko slovitega trenerja vpisalo 88 zaporednih zmag, kar je še vedno rekord v univerzitetni ligi NCAA. V njegovem moštvu je treniral tudi 218 cm visok center Lew Alcindor, bolj znan kot Kareem Abdul-Jabbar.

Wooden je umrl v petek v kliničnem centru Ronald Reagan UCLA v Los Angelesu, kjer so ga sprejeli na zdravljenje 26. maja. V 27 letih na trenerski klopi športne ekipe kalifornijske univerze Bruins je osvojil 620 zmag. Wooden je znan kot avtor slovite teorije o piramidi uspeha.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.