Slovenija
44 ogledov

Srborito za vrtičke

Jasmina Burzić ima brunarico za zemljišču, za katerega lastniku plačuje najemnin Žurnal24 main
Barjanski vrtičkarji.
 Za 12. maj so napovedali protest pred mestno hišo. Lahko jih pride tisoč iz vse Ljubljane, pravijo.

V sredo so vrtičkarji na svojem terenu – ob izvozu Center, ki je del Krajinskega parka Ljubljansko Barje – pričakali župana Zorana Jankovića.

Dopoldne so namreč našli obvestila Mestne občine Ljubljana (MOL), naj v 14 dneh vrtičke pospravijo, črne gradnje pa porušijo. Temu se upirajo predvsem tisti, ki imajo v rokah odločbe oziroma pogodbe. Jankovića so, kot so povedali, prijavili Kosovi protikorupcijski komisiji, najeli so tudi odvetnika (včeraj so v ta namen zbirali po deset evrov).

Lastništvo ni važno
Tisti, ki MOL nameravajo ubogati, se shoda niso udeležili in so ga opazovali od daleč. “One druge zavajajo lastniki parcel, a ne bodo nič dosegli,” nam je povedal eden od njih in dodal, da je na tem območju okoli 300 črnih gradenj.

Jasmina Burzič, najbolj glasna vrtičkarica, je Jankoviću očitala, da lastnikov zemljišč niso nič vprašali – sama ima pogodbo za vrtičkarsko uporabo in plačuje najemnino.

“Za hišo pa nimate dovoljenja,” je odvrnil župan. “To ni hiša, brunarica je,” se ni dala. Lastnik je povedal, da je zemljišče dobil v denacionalizacijskem postopku in takrat so bile hiše že postavljene.

Na Jankovićevo vprašanje, ali je dal soglasja za hiše, je odvrnil: “Jaz nimam kaj soglasja dajat'.” “No, saj, to govorim,” je pripomnil župan.

Skriti nameni?
“On ni lastnik Ljubljane, on hoče to kupiti za svoje ljudi, hoče kupiti po 50 centov in prodati po 1.800 evrov za kvadratni meter, tega ne bomo dovolili,” nam je razložila Burzićeva in dodala, da MOL izsiljuje lastnike, naj ji prodajo zemljišča. Svojo brunarico namerava podreti šele, ko bo tako odločilo sodišče.

A Janković jim je javno zagotovil, da na tem območju ne bo nobene gradnje, saj spada pod Naturo 2000, Ljubljančani pa bodo vrtičke lahko imeli tam, kjer bo to dovoljeno. “Tu pa vrtički ne bodo dovoljeni v nobeni obliki,” je bil odločen.

“Kako se boste odzvali na protest 12. maja,” je Jankovića še vprašala Burzičeva. “Tako kot zdaj, prišel bom ven, mirno,” je obljubil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.