Slovenija
23749 ogledov

Janez Janša: "Ni res, da je bila pri nas najbolj groba diktatura!"

Vlada Janez Janša Vlada RS
Predsednik vlade Janez Janša se je danes, po tem, ko sprva ni dvignil vabila, odzval na zaslišanje preiskovalna komisija državnega zbora, ki se na zahtevo opozicije ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19. Kot je znano, je Slovenija trenutno najslabša država v Evropi glede novih okužb s koronavirusom.

Predsednik komisije Robert Pavšič (LMŠ) je premierja Janeza Janšo med drugim soočil z očitki, da vlada pri sprejemanju ukrepov ni poslušala stroke. "Katero stroko, tisto stroko, ki je svetovala, naj se kiha v rokav ali tisto, ki je svetovala ukrepe, kot so jih sprejemale tudi druge države?" je z vprašanjem odgovori Janša.   

Fafangel dvakrat protestno odstopil, umaknila se je tudi Sočanova

Komisija je doslej zaslišala nekdanjo vodjo svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojano Beović ter tudi  epidemiologa Maria Fafangla in Majo Sočan, ki sta bila nekdaj člana svetovalne skupine za covid-19. Ivana Eržena, nekdanjega direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa je komisija zaslišala kot izvedenca.

"Kako komentirate njihove trditve, da jih niste spoštovali?" je zanimalo Pavšiča, ki je spomnil, da je Mario Fafangel kar dvakrat protestno izstopil iz posvetovalne skupine, prav tako druga epidemiologinja, Maja Sočan, ki je izstopila takoj na začetku, od Eržena pa je odstop terjala vlada. 

Janša: Eržen je naredil veliko škodo

Glede tega je Janša odgovoril, da je Eržena razrešil svet zavoda. "V tistem času, ko je opravljal to delo, je naredil veliko škode," je ocenil in obtožbo podkrepil z ugotovitvami inšpekcije Svetovne zdravstvene organizacije, ki jih je junija 2017 preverjala pripravljenost Slovenija na epidemijo. "Tri leta prej so strokovnjaki, ki jih naštevate, dobili navodila, kaj mora Slovenija narediti," je poudarjal Janša. 

"NIJZ je funkcioniral kot v 19. stoletju"

Najslabša ocena je bila po besedah premierja med drugim podana za sisteme za poročanje v realnem času. "Na dan, ko je Slovenija razglasila epidemijo, je NIJZ, kjer je bilo zaposlenih več kot 500 ljudi, funkcioniral tako kot v 19. stoletju. Listke so si nosili med sabo," je dejal Janša. "Vse imate lahko super urejeno, če nimate podatkov o tem, kaj se dogaja, se v realnem času ne da ukrepati." je dejal.

"So kakšni od teh, ki ste jih naštevali, opozorili, da tega nimamo? Ko je Italija 31, januarja razglasila izredno stanje, smo morali mi prositi predsednika vlade iz vaše stranke en mesec, da se je to zgodilo tudi pri nas," je še dejal Janša, ki ga je Pavšič kasneje spomnil, da smo prve okužbe v Sloveniji zaznali mesec kasneje, kar pomeni, da bi bilo razglaševati epidemijo že januarja, odločno prezgodaj. 

Janševa vlada delila bombončke

Pavšič je Janšo soočil tudi z oceno predsednika fiskalnega sveta Davorina Kračuna, da so bili interventni ukrepi, namenjeni reševanju koronakrize, reševali druge probleme, kot so socialni in politični in da številni visoki izdatki niso bili povezani z epidemijo, kar pomeni kršenje fiskalnih pravil. "Bombončke so prejeli torej tudi tisti, ki jih epidemija ni neposredno prizadela."

Janša je na te očitke predstavil pozitivne učinke turističnih bonov. "Ko smo delali izračune, smo videli, da bodo podjetja, če jim damo ta denar neposredno, plačevala ljudi, ki ne delajo, in da bomo tako del socialnih problemov rešili, a bodo ta ista podjetja zaprta. Isto vsoto denarja smo razdelili v bonih in dosegli dvojni učinek," je dejal Janša in poudaril, da so temu sledile številne evropske države in da bodo, če se še enkrat znajdemo v taki situaciji, spet ukrepali na tak način. Pavšič je ob tem spomnil na več kot dve milijardi velik primanjkljaj v državi blagajni.

V drugem valu 2000 presežnih smrti

Glede drugega vala in presežnih 2000 smrti, je Janša dejal, da so umirali večinsko v domovih za starejše, kjer je koncentracija rizičnih skupin največja. V nekaterih domovih se zaradi neustrezne infrastrukture namreč ni dalo vzpostaviti rdeče cone. Epidemija je razkrila velikansko ignoranco do oskrbe starejših, ki se je nabirala desetletja, je ocenil Janša.

"Omejitev na občine je predlagala strokovna skupina"

Omejitev gibanja na občine je po besedah Janše predlagala strokovna skupina. "Ukrep smo sprejeli zato, ker ima Slovenija državni in občinski nivo, regijskega pa ne. Vsaka občina ima štab za civilno zaščito in določene strukture, ki so omogočile, da se ta ukrep sploh izvaja," je pojasnil Janša. Dodal je, da so nekatere države po Evropi gibanje ljudi omejile na njihova stanovanja. "Ocena po prvem valu je bila, da je ukrep omejitve gibanja na občine pomembno omejil širjenje virusa," je dejal Janša.

"Ni res, da smo imeli najbolj stroge ukrepe"

"Ni res, da smo imeli najdlje zaprte šole, ni res, da smo imeli najbolj stroge omejitvene ukrepe in ni res, da je bila pri nas najbolj groba diktatura. Res pa je, da je večina evropskih držav prenesla pristojnost ukrepanja iz parlamenta na vlade," je dejal Janša in dodal, da so lahko posledično vlade ukrepale čez noč. Kot je naštel, je bilo tako npr. v Italiji, Franciji, na Poljskem, Danskem. "Tam o ukrepih niso razpravljali v parlamentu, temveč so odločitve sprejemale vlade," je dejal.

Spomnimo, da je vlada Janeza Janše od začetka epidemije sprejela kar 2700 odlokov.  

"Odgovorov danes zaradi krajšega časa obravnave nismo dobili. Janši smo izročili vabilo na naslednje zaslišanje, ki bo 11. novembra ob 14. uri,” je današnje zaslišanje zaključil Pavšič. Janša je napovedal, da se seje takrat ne bo mogel udeležiti.

 

Komentarjev 56
  • milan654 09:43 25.september 2021.

    na včerašnji komisiji je dejau da so drugi krivi naj več ja kriv sam janez janša

  • Stane Adamič 07:23 25.september 2021.

    A tista PEČANA, šefa ravnateljev je treba nujno vreč iz službe. To ni učitelj mojih otrok. Ta je za partijske tečeje.

  • jakec1575 22:37 24.september 2021.

    Janez je javno priznal, da smo imeli in ocitno imamo diktaturo! :)