Pod streho > Varčna hiša
3986 ogledov

Rože, ki se na balkonih najbolj razbohotijo

Rože
1/4
Maša Lancner
Kako preveriti, ali so rože res dovolj zalite ...

"Rože na balkonu zalivamo praviloma zjutraj, ko so rastline hladne. Najbolj primerna je 2-3 dni stara voda," pojasnjuje Milan Lancner, univ. dipl. agronom iz Vrtnarije Lancner. 

Svetuje, da rastline zalijemo glede na »žejo oziroma potrebo rastline« in vremenskih pogojev. Zato ne obstajajo neka strogo napisana pravila: "Priporočam prstni preizkus. Tudi če je zemlja na površini videti suha in malo razpokana od vetra in sonca, preverimo vlažnost tako, da naredimo centimetrsko luknjico v zemljo." Sicer pa rastline tudi same pokažejo, v kolikor jih primanjkuje vode in sicer tako, da povesijo listje.

Rože | Avtor: Maša Lancner Maša Lancner

Kako skrbeti zanje

"Rastline sadimo glede na razdaljo, koliko prostora zavzamejo, ko se razbohotijo in ne kakšne so, ko jih kupimo. V cvetlično korito velikosti 40 centimetrov sadimo eno do dve rastlini, v cvetlično korito velikosti od 50 do 60 centimetrov dve do tri rastline, v cvetlično korito veliko 80 centimetrov pa štiri do pet rastlin," je nazoren Lancner.

Vendar moramo za posamezno rastlino po njegovih besedah vedeti, kakšne zahteve ima in temu prilagoditi zasaditev.

 

Tudi gnojenje rastlin je po njegovih izkušnjah zelo pomembno: "Prve tri tedne po saditvi jih ne gnojimo, saj imajo kvalitetni substrati za začetek že dovolj gnojila. Potem pa enkrat do dvakrat na teden, odvisno od bujnosti rastline."

Vrt Vprašali smo Zdravje To je zelenjava, ki jo izberejo otroci

"Rastline ki se pri nas najbolj razbohotijo, so bršljanke, surfinije, verbena, grobelnik, bolivijska begonija itd. Vse te visijo, vendar rabijo malo več vode, gnojila in nege," je sklenil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.