Pod streho > Gradimo & obnavljamo
14573 ogledov

Idealna temperatura za saditev balkonskih rastlin

Rože Maša Lancner
V vrtnariji so nam zaupali tudi, zakaj za balkonske rastline priporočajo zemljo z malce gline ...

V Vrtnariji Lancner iz Vrtojbe so nam povedali, da lahko za sončno lego na balkonu štejemo tisto lego, ki ima vsaj tri do štiri ure jutranjega ali popoldanskega sonca. Obenem pojasnjujejo, da ni prav veliko balkonskih leg, ki bi bile na južni strani in bi sonce ves dan pripekalo na rastline. "Če pa že je, je tudi veliko rastlin, ki prenesejo to pripeko," pojasnjuje Milan Lancner, univ. dipl. agronom.

Med njimi so pelargonije, bršljanke, zmajeva krila, allisum, mleček, begonije, tagetesi, celozie in še mnogo drugih: "Večina gojenih rastlin je pri nas primernih za rast na sončni legi."

Vrt Vrt in balkon Pod streho Kakšen vrt urediti za čebele

Tagetes | Avtor: Profimedia Profimedia
Ob tem opozarja, da balkonske rastline včasih napade tudi bolezen ali škodljivec, ko rastlina rumeni in odmira. Ljudje pa vse to pripisujemo močnemu soncu, kar je zmotno prepričanje. "Večina teh rastlin je primernih za korita, poleg omenjenih pa tudi zelišča in grmovnice," dodaja. 

Kdaj je najprimerneje saditi cvetje za balkone in terase?

"Primerni čas za saditev je spomladi, ko temperature ponoči ne pradejo pod 8 stopinj Celzija," svetuje Lancner. Po njegovih besedah jih sicer lahko sadimo čez celo poletje, vendar je bujnost odvisna od zgodnje saditve: "Lahko jih sedimo tudi kasneje, ker so vlončene, vendar pa je boljša zgodnejša zasaditev, se pravi konec aprila, maja ali v začetku junija."

Mesec pametnih obrokov Balkon Pod streho Deset najlepših cvetlic, ki bodo vašemu balkonu dale še dodaten čar zelenjavni vrt Vrt Pod streho To morate vedeti, preden se lotite sajenja vrtnin

Ker je v koritih omejen prostor za razrast, moramo po nasvetu Lancnerja uporabljati kvalitetno zemljo. "Za poletne mesece priporočamo zemljo z malo gline, saj zadržuje vlago," pravi. Obenem opozarja, da ne smemo uporabljati cenene zemlje, pri kateri se ne ve, ali bo preveč propustna, ali bo preveč zadrževala vodo.

 

anja.scuka@zurnal24.si