Pod streho > Nepremičnine
1866 ogledov

Če kupujete stanovanje, počakajte, lahko ste v prekršku, ali pa tudi ne

Nepremičninski agent
Poslovanje z nepremičninami je gospodarska dejavnost, ki je dovoljena tudi v času, ko veljajo omejitve prehajanja občin, hkrati pa v odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev ni opredeljena. Niti ni prepovedana, niti ni navedena kot izjema. Lahko torej zdaj prodamo ali kupimo stanovanje? In kaj, če smo sredi posla?

Zmeda je precejšnja, niti v nepremičninskih agencijah ne vedo natančno, kaj se v tem času, ko veljajo številne omejitve, ki jih urejaj več različnih odlokov, sme in kaj ne. 

V Zbornici za poslovanje z nepremičninami oziroma Združenju družb za nepremičninsko posredovanje pri Gospodarski zbornici Slovenije so pregledali določbe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Ugotovili so, da je odlok nejasen, ker ne navaja izrecno, da bi bilo posredovanje pri prometu nepremičnin neposredno prepovedano, hkrati pa ga v drugem členu ni med izjemami, poročajo Finance. 

Na ogled gre lahko nepremičninski agent, kupec pa ne

Hkrati je poslovanje z nepremičninami, del česar je tudi posredovanje pri prodaji nepremičnin, gospodarska dejavnost, za katero ne veljajo omejitve iz odloka o delni omejitvi gibanja na občine. Zato je zmeda še toliko večja. Ali nepremičninski agent torej sme na ogled nepremičnine, tudi v drugo občino, ne sme pa posredovati pri njeni prodaji? Hkrati pa v drugo občino na ogled nepremičnine ne sme kupec, fizična oseba. 

Na ministrstvu za notranje zadeve so prejšnji teden, ko je še veljala omeijtev za prehode mej regij, pojasnili, da jih fizična oseba, ko gre za ogled npremičnine, ki je predmet potencialnega nakupa, ne sme prestopiti, saj zanj to ni gospodarska dejavnost. Zdaj to velja za občine.

Nakup stanovanja v nujnih primerih

Dodali so še, da je prehod dovoljen, če gre dostop do storitev za nujne izjeme. Ena od takih je po navedbah ministrstva, "če bi se moral nekdo nujno preseliti na primer zaradi menjave stanovanja, če v prejšnjem stanovanju poteče najemna pogodba ipd. Se bo pa v konkretnih primerih ugotavljalo, ali gre dejansko za eno izmed izjem iz 4. člena odloka,“

Kršitve ali upravičenost prehodov pri teh izjemeh bodo ugotavljali pristojni organi za vsak primer posebej, kako, bo to potekalo, pa na ministrstvu niso pojasnili.

V drugo občino k notarju

Ena od izjem v odloku o omejitvi gibanja je tudi dostop do notarskih storitev, ki je za posameznika možen kot dostop do storitev za nujne primere oziroma kot dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona, še odgovarjajo na ministrstvu za notranje zadeve. 

Če strnemo, nepremičninski agent ne ve, ali pri prodaji stanovanja sme ali ne sme posredovati, lahko pa gre na ogled nepremičnine kamor koli, ker opravlja gospodarsko dejavnost. A brez kupca, fizične osebe, ki na ogled stanovanja v drugo občino ne sme, lahko pa gre v drugo občino k notarju in tam zaključi posel, torej podpiše pogodbo. Hkrati pa gre lahko kupec v drugo občino na ogled stanovanja in ga tudi kupi, če to stanovanje nujno potrebuje, na primer, če se mu je iztekla najemna pogodba, a ne ve se, ali mu pri tem lahko pomaga nepremičninski agent ali ne.

 

 

 

Komentarjev 1
  • mulc1 11:29 27.oktober 2020.

    V banana republiki je vse možno ker nikoli ne veš ali si ali nisi v prekršku