Magazin > Film & Glasba & TV
25984 ogledov

Beneški zlati lev filmu Roma

benetke Profimedia
Zlatega leva za najboljši film na 75. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah je dobila črno-bela drama Roma mehiškega režiserja Alfonsa Cuarona.

Film v Netflixovi produkciji Roma je po nekaterih navedbah najbolj oseben film mehiškega režiserja in oskarjevca Cuarona, med drugim poznanega po filmih Jaz pa tebi mamo (2001) in Gravitacija (2013). V njem prepleta niti zgodbe o družini srednjega razreda, ki na začetku 70. let minulega stoletja živi v Ciudad de Mexicu.

Veliko nagrado žirije si je prislužil film The Favourite v režiji Grka Yorgosa Lanthimosa, ki je po Jastogu in Ubijanju svetega jelena zgodbo novega filma postavil na angleški dvor 18. stoletja. Film spremlja šibko kraljico Ano, v imenu katere v resnici vlada njena prijateljica Lady Sarah. Za upodobitev kraljice Ane je bila Olivia Colman nagrajena za najboljšo igralko.

benetke | Avtor: Profimedia Profimedia

Srebrnega leva za žirijo si je prislužil francoski režiser Jacques Audiard za vestern The Sisters Brothers, v katerem igrajo Joaquin Phoenix, John C. Reilly in Jake Gyllenhaal.

Za najboljšo moško vlogo je bil nagrajen Willem Dafoe, ki je v francosko-ameriški koprodukciji At Eternity's Gate v režiji Juliana Schnabla upodobil slikarja Vincenta van Gogha. "Podobno kot je Van Gogh nekoč dejal: Jaz sem moje slike, tako je Julian Schnabel ta film. Naredil ga je s toliko ljubezni, velikodušnosti in zabave, da se mu moram zahvaliti. Hvala za to darilo, da sem lahko postal Vincent," je ob prejemu pokala volpi dejal Dafoe.

Netflixova produkcija je dobila nagrado za scenarij, to je vestern bratov Ethana in Joela Coena, naslovljen The Ballad of Buster Scruggs. V filmu so zaigrali Tim Blake Nelson, ki je tudi prevzel nagrado, James Franco in Liam Neeson.

benetke | Avtor: Profimedia Profimedia

Nagrado Marcello Mastroianni za mladega talentiranega igralca si je prislužil Baykali Ganambarr za vlogo v filmu Nightingale avstralske režiserke Jennifer Kent. Ta film, edini med 21 filmi v tekmi za zlatega leva, ki ga je režirala ženska, si je prislužil tudi posebno nagrado žirije.

O dobitnikih nagrad je odločala žirija pod predsedstvom mehiškega režiserja Guillerma del Tora, ki je lani za film Oblika vode prejel zlatega leva. V mednarodni žiriji so bili še na Tajvanu rojena igralka, režiserka, scenaristka in producentka Sylvia Chang, danska igralka Trine Dyrholm, francoska igralka in režiserka Nicole Garcia, italijanski režiser in scenarist Paolo Genovese, poljska režiserka, scenaristka in producentka Malgorzata Szumowska, novozelandski igralec, režiser, producent in scenarist Taika Waititi, avstrijsko-nemški igralec Christoph Waltz in britanska igralka Naomi Watts.

V tekmovalni sekciji Horizonti, ki predstavlja nove trende v svetovni produkciji, je žirija, ki ji je predsedovala grška režiserka, scenaristka in producentka Athina Tsangari, za najboljšega izbrala film Manta Ray, ki ga podpisuje tajski režiser Phuttiphong Aroonpheng.

Zlatega leva za življenjsko delo so letos namenili britanski igralki Vanessi Redgrave in kanadskemu režiserju Davidu Cronenbergu, ki so se jima na festivalu poklonili tudi s posebnima projekcijama.

Zunaj tekmovalnega programa so sicer med drugimi prikazali film A Star is Born, režijski prvenec Bradleyja Cooperja, eden bolj pričakovanih dogodkov na festivalu pa je bila premiera doslej nedokončanega zadnjega filma ameriškega igralca, režiserja in producenta Orsona Wellsa The Other Side of the Wind, ki ga je restavriral in dokončal Netflix.

 

Komentarjev 3
  • kapibara1 10:20 05.september 2018.

    Kaj pa : Ženske razkrile kakšnega okusa je moški spodnji prijatelj..

  • chicar 09:40 05.september 2018.

    Zgleda da je na Hrvaškem lizanje baterij neki najstniški fetiš ?

  • miki1234 09:27 05.september 2018.

    bravo, za tale izjemen članek. res... najboljši letos.