Magazin > Lepota & telo
14950 ogledov

Nočno potenje je lahko znak resnih težav

spanje Shutterstock
Se zbujate premočeni? Pozor, nočno potenje je lahko znak resnih zdravstvenih težav. Preberite, v katerih primerih bi bilo dobro obiskati zdravnika.

Zdravstveni portal WebMD je sestavil seznam vzrokov za močno potenje med spanjem.
Kot pišejo, je za potenje mnogokrat kriva previsoka temperatura v spalnici ali pa predebela pižama. Če pa imate ponoči večkrat vročinske valove in se zbudite v premočenih oblačilih, razlog tiči drugje. Da bi ta razlog odkrili, morajo zdravniki v mnogih primerih izvesti več testov. Možnosti je namreč kar nekaj, nekateri so tudi zaskrbljujoči.

Osem vzrokov:

1. Menopavza je zelo pogost vzrok za nočno potenje.
2. Hiperhidroza ali motnja prekomernega znojenja.
3. Infekcije. Z nočnim potenjem najpogosteje povezujejo tuberkolozo, vendar ga lahko povzročijo tudi bakterijske infekcije, kot so endokarditis (vnetje srčne zaklopke), osteomielitis (vnetje v kosti) in abscesi. Nočno potenje je tudi simptom okužbe z virusom HIV.
4. Rak. Nočno potenje je lahko tudi znak rakavih obolenj. Najpogostejša oblika raka, ki ga povezujejo s to težavo, je limfom. V tem primeru ta simptom spremljajo še drugi, na primer nerazložljiva izguba telesne teže in vročina.
5. Zdravila. Portal piše, da se nočno potenje zelo pogostokrat pojavi po zaužitju antidepresivov.
6. Hipoglikemija (nizek krvni sladkor). Pri ljudeh, ki jemljejo inzulin ali druga zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni, lahko ponoči nastopi hipoglikemija, ki jo mnogokrat spremlja potenje.
7. Hormonsko neravnotežje.
8. Nevrološke težave. Nočno potenje lahko povzročijo tudi nekatere nevrološke težave: avtonomna disrefleksija (patološki refleks, pri katerem krvni tlak nenadoma naraste),  posttravmatsk siringomielija, kap in avtonomna nevropatija (poškodba živcev).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.