Znižala bo slab holesterol

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Ajdovi žganci, ajdova kaša, avdov kruh, testenine, palačinke … Ajdovo moko lahko uporabimo tudi za uporabo omak, juh, polpetov in še veliko druge hrane, kjer sicer uporabljamo navadno moko. Ker je ajda zdrava in polna koristnih snovi, jo lahko večkrat nadomestimo z navadno belo pšenično moko …
Oglej si celoten članek

“Seme ajde poleg visoko kakovostnih beljakovin vsebuje tudi flavonoide in flavone, fitosterole, fagopirine ter proteine, ki vežejo tiamin,” pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko Nutrisu. 

Proteini ajde imajo po njihovih odatkih visoko biološko vrednost zaradi dobro uravnotežene aminokislinske sestave kljub relativno nizki prebavljivosti: “Ekstrakti proteinov ajde naj bi imeli koristen učinek na nekatere kronične bolezni, kot so diabetes, hipertenzija, hiperholesterolemija ter bolezni srca in ožilja.”

Za močne arterije

Pravijo, da je zaradi nizke vsebnosti prolamina ajdova moka primerna za ljudi s celiakijo. “Proteini ajde so bogati z lizinom, ki je prva limitirajoča aminokislina drugih rastlinskih proteinov ter z argininom. Ajda vsebuje malo treonina in metionina, ki ju je sicer več v drugih rastlinskih proteinih,” naštevajo.

Foto: Profimedia Ajda V primerjavi z ostalimi rastlinami ima ajda nižja razmerja med lizinom in argininom ter metioninom in glicinom, kar naj bi po besedah strokovnjakov z Nutrisa vplivalo na boljši učinek pri nižanju holesterola. K učinkovitejšemu nižanju holesterola prispeva tudi nizka prebavljivost ajdovih proteinov in sestavin, ki so podobni prehranski vlaknini.

“Flavonoidi predstavljajo glavno skupino naravnih antioksidantov. Znani so po zniževanju nivoja holesterola v krvi, ohranjanju močnih in fleksibilnih kapilar in arterij, zmanjševanju krvnega pritiska in tveganja za arteriosklerozo,” opisujejo na Nutrisu. Fitosteroli, ki jih vsebuje ajda pa vplivajo na zmanjševanje holesterola v krvi.

Ajda je tudi bogata z magnezijem, v eni sami skodelici najdete 86 miligramov magnezija, ki sprošča žile, izboljšuje krvni pretok in s tem tudi dostavo hranil v telo. Z zniževanjem krvnega tlaka predstavlja izvrstno kombinacijo za zdravo srce in ožilje. Ajda vsebuje tudi železo, cink, magnezij, fosfor in selen.

V ajdi najdemo tudi tiamin, riboflavin ter druge vitamine B skupine. Holin v zrnju izboljšuje tudi delovanje jeter.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.