Znanstveniki našli rešitev, kako na bolj zdrav način peči meso na žaru

Foto: Pexels
Foto: Pexels
Znanstveniki so odkrili, da je mariniranje mesa v tej pijači učinkovit način za zmanjšanje rakotvornih kemikalij.
Oglej si celoten članek

Namesto, da si letos med piknikom privoščite pivo kot samostojno pijačo, ga raje uporabite za marinado, sporočajo znanstveniki.  Raziskava iz leta 2014 je namreč pokazala, da lahko mariniranje v pivu zmanjša rakotvorne kemikalije za polovico. Čeprav je bila raziskava opravljena že pred leti, jo sedaj pred sezono piknikov znova objavljamo.

Uporabili tri različne vrste piva

V sklopu raziskave so znanstveniki štiri ure marinirali svinjino, saj so se v tolikšnem času ustavile kemične reakcije na površini mesa. Za marinado so uporabili tri različne vrste piva: lager, brezalkoholni lager in temno pivo, poroča časnik Independent.

Rezultati so pokazali, da so vsa piva znižala raven osmih vrst policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH). Te rakotvorne kemikalije se tvorijo, kadar je meso kuhano pri zelo visokih temperaturah.

Zdravstveni strokovnjaki priporočajo omejitev izpostavljenosti PAH zaradi njihove povezave z nastankom raka, tumorjev, okvar pri rojstvu in "reproduktivnih težav" pri laboratorijskih živalih kar ogroža zdravje. Organske spojine PAH se ne akumulirajo, vendar se v telesu intenzivno presnavljajo, pri čemer nastajajo produkti, ki so lahko rakotvorni.

 

Žar Tako pravilno pripravite oglje za žar PROMO Kaj na pikniku ne sme manjkati? PROMO To so najpogostejše napake pri peki na žaru

Temno pivo kot najbolj učinkovito

Temno pivo se je izkazalo za najučinkovitejše, saj je zmanjšalo raven škodljivih kemikalij za skoraj polovico, so povedali raziskovalci. Raven PAH se je s temnim pivom znižala za 53 odstotkov. Brezalkoholno pivo je bilo najmanj učinkovito, vendar je vseeno rahlo znižalo raven vsebnosti kemikalij.

Foto: Profimedia Pivo "Uživanje mesa, ki je bilo marinirano v pivu, je tako ustrezna strategija, kako zmanjšati vnos tovrstnih kemikalij," je zaključila raziskovalna ekipa in poudarila, da antioksidanti v pivu naredijo površino mesa odporno na PAH.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 19:12 12. Maj 2023.

    A zato rabimo strokovnjake? To je znano vsakemu roštiljarju....

  • 09:30 11. Maj 2023.

    spet neki butl znanstveniki

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.