Temna čokolada vsebuje določene snovi, ki imajo pozitiven vpliv na človeško telo, so dokazale dosedanje študije. Zdaj so raziskovalci ugotovili, da z uživanjem tega živila lahko izboljšamo vid in to v kratkem času, piše v znanstveni reviji JAMA Ophthalmology.
Gre sicer za naključno in enkratno študijo, v kateri je sodelovalo le 30 bolnikov - devet moških in 21 žensk, ki sicer niso imeli patoloških bolezenskih znakov na očeh. Testirali so jih dve uri po zaužitju nekaj koščkov čokolade. V prvem primeru so zaužili temno čokolado, v drugem pa mlečno.
Pred odhodom kakšen košček
Pri skupini, ki je zaužila temno čokolado, so testi pokazali bistveno izboljšanje ostrine vida, ki je na primer zelo pomembna za vožnjo ponoči. Menijo, da so za ta pozitivni učinek na vid odgovorni antioksidanti v temni čokoladi oziroma flavonoidi. Temna čokolada je zaradi velikega deleža kakava prava zakladnica teh snovi.
Flavonoidi so vrsta polifenolov, ki delujejo kot antioksidanti in antimutageni, ti preprečujejo mutacijo celic, enega izmed prvih korakov za nastanek raka in drugih kroničnih bolezni. Poleg tega imajo zmožnost, da absorbirajo ultravijolično svetlobo, varujejo DNK in učinkujejo na rakotvorne snovi. Flavonoidi se nahajajo tudi v grozdju, čebuli, zelenem čaju, rdečem vinu, pomarančah in stročnicah, medtem ko jih je v beli čokoladi le za odtenek.