Živila z nizkim glikemičnim indeksom

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Objavljamo nekaj živil z nizkim glikemičnim indeksom, ki so lahko na vašem jedilniku ves čas. Med temi živili najdete tudi odlične nadomestke za živila z zmernim ali visokim GI.
Oglej si celoten članek

Živila z zmernim nizkim glikemičnim indeksom preprečujejo povišanje telesne teže. Jemo jih, da vzdržujemo svojo telesno težo. Jemo, ko smo lačni, med njimi najdemo odlične nadomestke za hrano z višjim glikemičnim indeksom, kot je denimo bel riž. Nadomestimo ga lahko z rjavim rižem ali neobdelanim rižem, razkuhane bele testenine pa zamenjamo raje s polnozrnatimi testenami, ali z belimi testeninami al dente. 

Med živila, ki imajo GI med 35 in 50 je denimo kivi, ajda, ajdove ali polnozrnate palačinke, grozdje, svež jabolčni ali pomarančni sok, različne vrste kruha, kot so denimo polnozrnat z otrobi, ajdov, rženi kruh in tako dalje. 

Kje je pa meso?

Glikemični indeks se sicer uporablja le za živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate, zatorej se denimo nepredelano meso ne bo pojavilo v tabelah glikemičnega indeksa. Je brez merljive vsebnosti ogljikovih hidratov. Zmerno uživanje nemastnega mesa je za diete pripročljivo, a ga moramo tudi pravilno kombinirati. Če mastno meso uživate v kombinaciji z ogljikovimi hidrati z višjim GI, bo inzulin, ki se začne izločati zaradi hidratov, prestregel maščobe in jih usmeril v maščobne zaloge.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.