Moringa oleifera je drevo, ki ima liste z izjemno hranljivo vrednostjo. Njene liste v indijski tradicionalni medicine ajurvedi uporabljajo že tisočletja za zdravljenje več kot 300 bolezenskih stanj.
Je ena redkih rastlin, ki vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, vsebuje pa tudi veliko vitamina A, vitamina C, železa in kalcija. Njeni listi vsebujejo kopico antioksidantov in različnih polifenolov, fenolnih kislin, flavonoidov in glukozinolatov. Raziskave kažejo, da te snovi znižujejo krvni sladkor, uravnavajo krvni pritisk in holesterol, delujejo protivnetno in nas ščitjo pred rakavimi tvorbami.
Moringa je znana tudi po svojih protibakterijskih lastnostih, ščiti jetra in ledvice, uporabljamo jo za razstrupljanje telesa, uživanje njenih listov poveča tudi količine materinega mleka. Zdravilne učinke ima tudi za naše srce, zlasti pri nadzoru lipidov v krvi, poleg tega ščiti kognitivne funkcije v možganih. V možganih pomaga pri uravnavanju serotonina, dopamine in nadrealina, ki igrajo ključno vlogo pri spominu, razpoloženju in duševnem zdravju.
Bogata žlica posušenih listov
Le ena velika žlica posušenih listov moringe vsebuje dva grama beljakovin, 110 odstotkov priporočene dnevne količine (PDK) vitamina A, 140 odstotkov PDK vitamina B12, 85 odstotkov PDK riboflavina, 48 odstotkov PDK vitamina C, 28 odstotkov PDK vitamina E, 16 odstotkov PDK kalcija in deset odstotkov PDK železa.
Ena najpomembnejših sestavin moringe je zeatin. Gre za rastlinski hormone, ki pripomore k našemu boljšemu počutju in telesu omogoča, da lažje absorbira ostale hranljive in koriste snovi.
Priporočen dnevni odmerek posušenih zmletih listov je sicer eno do dve čajni žlički, pripravimo jo lahko z vročo vodo kot čaj, dodamo jo lahko v smutije, sokove, omake, juhe. Če jo kuhamo, jo dodamo na koncu kuhanja, da ohrani svojo bogato vsebino.
Verjetno rastlina raste na parceli znanega Slovenca,ki pričakuje državno koncesijo !
Da ima rastlina toliko B12 skoraj ne morem verjet. Me prav zanima kako dobro se absorbira v telo.