Zdrav ali nezdrav prigrizek?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pokovki mnogi delamo krivico in jo štejemo med nezdrave prigrizke. V resnici gre za polnozrnato zdravo živilo.
Oglej si celoten članek

Pokovki mnogi delajo krivico in jo štejejo med nezdrava živila. Če jo pripravimo na primeren način, ne bo škodila, ob njej pa bodo filmi še boljši.

Pokovka vsebuje veliko antioksidantov, betakarotena, vlaknin, vitamina B1 in B2, kalija, magnezija in nekoliko manj beljakovin. Ob nepravilni pripravi jo lahko kaj hitro spremenimo v nezdrav prigrizek.

Polnozrnat prigrizek

Pokovko lahko štejemo celo med polnozrnate prigrizke, pravijo na Inštitutu za nutricionistiko. "Raziskave so pokazale, da naj bi pokovka vsebovala tudi polifenole v celo večjih količinah kot nekatero sadje in zelenjava. Seveda pa je pomembno, na kakšen način je pokovka pripravljena," pravijo.

V raziskavi, objavljeni na spletni strani ASC (American Chemical Society), so ugotavljali količino antioksidantov v pokovki. Predhodne raziskave so pokazale na nizko vsebnost prostih polifenolov v pokovki, medtem ko je bila omenjena raziskava prva, ki je izračunala celotno vsebnost polifenolov v pokovki. Ta koncentracija naj bi bila veliko večja, kot so sprva pričakovali.

"Pokovka je lahko enkraten prigrizek. Je namreč edini prigrizek s popolnoma nepredelanim zrnom. V drugih izdelki so zrna navadno predelana ter razredčena skupaj z ostalimi sestavinami," ugotavljajo na Inštitutu. Tisti del pokovke, ki se velikokrat zatakne med zobmi, ima po njihovih navedbah največjo koncentracijo polifenolov in prehranske vlaknine.

Pravilna priprava

Najslabša je pripravljena z veliko masla in začinjena z veliko soli, kar njihovo kalorijsko vrednost več kot podvoji. Analize so pokazale, da srednja merica takšne pokovke v kinu lahko vsebuje tudi do 1.100 kalorij, medtem ko enaka količina pokovke, pripravljene z malo olja in začinjene le z malo soli, vsebuje okoli 400 kalorij. Še največ kalorij pa vsebuje pokovka, ki jo imajo najraje Američani: s karamelo, čokolado ali kikirikijem.

Na Inštitutu svetujejo, da jo naredimo brez maščobe: "V večjo posodo damo približno pet žlic soli. Nanjo stresemo zrna koruze, ne mešamo in pokrito segrevamo dokler ne zaslišimo pokanja. Ugasnemo ogenj in pustimo pokrito, dokler ne neha pokati. Nato pokovko presejemo skozi cedilo, da odstranimo sol. Sol se namreč ne bo prijela na pokovko, saj nismo dodali olja. Tako pripravljena pokovka je lahko zdrav prigrizek."

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.