Zaužiti bi jih morali vsi kadilci

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Pri posameznikih, ki so kadili, pili in imeli prekomerno telesno težo so raziskovalci ugotovili, da vsako povečanje zaužitega deleža kalorij beljakovin rastlinskega izvora za tri odstotke zmanjša tveganje za smrt za deset odstotkov.
Oglej si celoten članek

Rastlinske beljakovine so najprimernejša vrsta hrane za boj proti negativnim učinkom slabih navad, kot so kajenje, telesna neaktivnost in uživanje alkohola, je pokazala študija Splošne bolnišnice in Zdravstvene šole Harvard. 

Izvor beljakovin je enako pomemben kot količina zaužitih beljakovin, pravi vodja študije in raziskovalec Univerze Harvard in Splošne bolnišnice Massachusetts v Bostonu Mingyang.

"Rastline so boljši vir beljakovin kot izdelki živalskega izvora," pravi Soing in izpostavlja, da če že posegate po mesu, se izogibajte rdečega in procesiranega mesa in na svoj jedilnik raje uvrstite ribe in piščanca. 

Song je s svojo ekipo več desetletij preučeval 130.000 medicinskih sester in drugih zdravstvenih delavcev, od katerih je polovica dobivala okoli 14 odstotkov dnevnega vnosa kalorij z živalskimi beljakovinami in vsaj štiri odstotke z rastlinskimi beljakovinami.

Tudi rak

Na začetku študije so imeli sodelujoči v raziskavi, od katerih je bila večina žensk, v povprečju 49 let. Do zaključka študije je umrlo 36.000 ljudi - okoli 8.850 zaradi srčno-žilnih bolezni in okoli 13.000 zaradi raka.

Pri posameznikih, ki so kadili, pili in imeli prekomerno telesno težo so raziskovalci ugotovili, da vsako povečanje zaužitega deleža kalorij beljakovin rastlinskega izvora za tri odstotke zmanjša tveganje za smrt za deset odstotkov.

Na drugi strani pa vsako povečanje deleža vnosa kalorij iz beljakovin živalskega izvora za deset odstotkov zviša tveganje za vzrok smrti iz kateregakoli razloga za dva odstotka in tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni za osem odstotkov. Povezava med tveganjem za smrt in uživanjem beljakovin živalskega izvora je še posebej izrazita pri posameznikih, ki uživajo veliko alkohola, kadijo ali pa so debeli.

"Debeli ljudje in posamezniki, ki imajo nezdrav življenjski slog, so bolj dovzetni za razvoj presnovnih in vnetnih bolezni, ki lahko povečajo neželene učinke visokega vnosa živalskih beljakovin," je dejal strokovnjak za prehrano Pagona Lagiou z Univerze v Atenah, ki je sodeloval pri raziskavi. 

Živalske beljakovine pa niso povezane z večjo umrljivostjo ljudi z zdravim načinom življenja. Poleg tega pa pri posameznikih, ki ne kadijo, pijejo in so telesno aktivni rastlinske beljakovine niso povezane z daljšo življenjsko dobo.

 

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 20:03 14. Maj 2017.

    To so zopet pogruntali Američani,ki imajo vsa živila že gensko spremenjena in polna pesticidov.

  • 12:27 13. Maj 2017.

    Vsa industrijsko "pridelana" hrana je v bistvu zanič - polna negativne energije, prazna po vrednosti. Pa naj si bodo to …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.