Zaradi opozoril pediatrom na letovanju manj otrok

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Letos bo lahko na zdravstveno letovanje odšlo 6.648 otrok. Subvencija znaša 25 evrov na dan oziroma 250 evrov za desetdnevno bivanje na otroka.
Oglej si celoten članek

Otroci in šolarji, ki so večkrat hospitalizirani ali pogosteje bolni imajo pravico do letovanja v organizirani in strokovno vodeni zdravstveni koloniji.

PREBERITE ŠE: 

"V letu 2015 se je zdravstvenega letovanja otrok in šolarjev udeležilo 5.974 otrok, ki so bili na letovanju skupaj 55.480 dni, povprečno po devet dni na otroka," pojasnjuje Damjan Kos z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "Udeleženih je bilo 85 odstotkov otrok glede na plan ter porabljenih 85 odstotkov planiranih sredstev oz. 1.387.000 evrov."

Foto: ZPM Moste Zambartija ZPM letovanje kolonija Opozorilo pediatrom

Glavni razlog za nižjo realizacijo od planirane je po oceni ZZZS poleg nezmožnosti staršev za doplačilo tudi posledica opozorila strokovne službe zavarovalnice pediatrom, da je pri izdaji potrdil potrebno spoštovati določbe Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja.

"Ocenjujemo, da bo realizacija v letu 2016 višja od realizacije v letu 2015, zato v letu 2016 načrtujemo zdravstveno letovanje za enako število otrok oz. dni kot v letu 2015, to je za 6.648 otrok in šolarjev, kar za desetdnevno bivanje obsega skupaj 66.480 dni," pojasnjuje Kos. 

 

Kdo zadosti pogojem

Pogoji za udeležbo na tovrstnih zdravstvenih letovanjih so enaki kot vpreteklem letu, kar pomeni, da se lahko letovanja udeležijo le tisti otroci in šolarji, ki imajo v medicinski dokumentaciji zapise o večkratni hospitalizaciji (dva in več zapisov)  ali so bili pogosteje bolni (dva in več zapisov) v medicinski dokumentaciji v času od preteklega razpisa – 31.12.2014.

"To velja tudi za kronične bolnike, npr. astmatike," pojasnjuje Kos. "Posamezne vrste bolezni niso opredeljene kot pogoj za udeležbo v letovanjih."

Organizator letovanj je po pogodbi z ZZZS dolžan zagotoviti, da bodo izbor otrok in šolarjev opravili osebni zdravniki otroškega in šolskega dispanzerja.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.