Glede na novo študijo, ki je vključevala skoraj 83 tisoč žensk, je uživanje belega vina in žganih pijač, povezano z bistveno večjim tveganjem za razvoj rosacee.
Znanstveniki so ugotovili, da uživanje treh kozarcev na teden, poveča tveganje za to nadležno kožno bolezen za 14 odstotkov, pet ali več pijač na teden pa že za 49 odstotkov.
Kar se likerjev tiče, pet ali več pijač na teden poveča tveganje za rosaceo za 28 odstotkov.
Kaj je rosacea?
Rosacea (tudi rozacea ali acne rosacea) je kronična vnetna kožna bolezen, za katero so značilni zardevanje obraza, razširjene žilice (telangiektazije), rdečina obraza, papule, pustule in v hudih primerih tudi gomoljasta zadebelitev nosu (rinofima).
Pravega vzroka bolezni še vedno niso odkrili, čeprav najpogosteje prizadene ljudi med 30 in 50 letom starosti, s svetlo kožo, z Rh krvno skupin A +, ter ljudi z migreno.
Bolezen napreduje preko več stopenj
V pre-rozacealni fazi bolniki opažajo zardevanje, ki ga pogosto spremlja neprijetno zbadanje po obrazu. Pogosti sprožilci so izpostavljanje sončni svetlobi, čustveni stres, hladno ali vroče vreme, alkohol, začinjena hrana, telovadba, veter, kozmetika ter tople kopeli in hladne pijače. Ti simptomi vztrajajo tudi skozi ostale faze bolezni.
V žilni fazi se razvije rdečica obraza in oteklina (edem) z razširjenimi žilami).
Pogosto sledi vnetna faza, pri kateri se razvijejo sterilne papule in pustule, ki so podobne aknam, zato jo imenujejo tudi akne odraslih.
Ob pojavu bolezni je seveda treba k dermatologu, ki najprej odsvetuje kreme, ki vsebujejo kortikosteroidne pripravke za kožo, ter seveda izogibanje sprožilnim dejavnikom, predvsem soncu. Hujša oblika rozacee se zdravi z antibiotiki in retinoidi.
dezurni@zurnal24.si