Zamaščena jetra: Težava, ki jo ima 25 odstotkov Slovencev

Foto: Profimedia
Nekoč je veljalo, da jo imajo le tisti, ki popijejo preveč alkohola.
Oglej si celoten članek

"Jedi z veliko kalorijami imajo majhen volumen, želodec se z njimi ne napolni zlahka, zato želodčna in črevesna stena ne pošljeta signala, da sta polna. Zaradi tega naravni občutek sitosti zataji. Poleg tega hrana, ki ima veliko maščobe in sladkorja, vsebuje malo vlaknin, kar negativno vpliva na prebavo in lahko nemalokrat vodi do zaprtja," pravi pravi mag. Darja Potočnik Benčič, predsednica Sekcije javnih lekarniških zavodov pri Lekarniški zbornici Slovenije. 

Farmacevtka dodaja, da se v tem obdobju Slovenci v povprečju zredimo za kar 2 kilograma, saj pojemo veliko več predvsem nezdrave hrane, sladkorja in popijemo več alkohola. 

Zdravje Izgubili boste le polovico te teže

Vsaj dve uri pred spanjem

"Občutek imamo, da nam je hrana obležala v želodcu, pojavijo se napihnjenost, napenjanje, krči in bolečine v želodcu, kislo spahovanje, vračanje želodčne kisline nazaj v požiralnik (refluks) in zaprtje," še pravi Potočnik Benčičeva, ki nadaljuje: "V prazničnih dneh so skušnjave velike, zato vam svetujemo da si postavite omejitev, koliko boste pojedli, in se je držite. Hrano dodobra prežvečite, namesto da bi jo samo pogoltnili. Priporočljivo je tudi, da zaužijete zadnji obrok vsaj dve uri pred spanjem, da želodec hrano lažje prebavi. Leže je namreč ta naloga zanj težja."

Kar 25 odstotkov Slovencev

Praznične dietne pregrehe lahko poslabšajo tudi stanje številnih drugih bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja in bolezni pljuč, poleg tega lahko povzročijo zamaščenje jeter. Zamaščena jetra so bolezen, pri kateri se v jetrih nabere več maščobnih celic, kot bi jih smelo biti. Nekoč je veljalo prepričanje, da imajo zamaščena jetra zgolj tisti, ki popijejo preveč alkohola. Podrobnejše analize pa so dokazale, da alkohol ni edini povzročitelj zamaščenosti jeter. "Jetra morajo vsak dan opraviti več kot 500 funkcij v telesu, če so obremenjena z najrazličnejšimi strupi ali če so prekomerno zamaščena pa vseh teh nalog ne morejo opraviti. Na seznamu prednosti razgradnja maščob ni pri vrhu. Zamaščenost jeter sicer spodbujajo stres, vplivi iz okolja, kajenje, uživanje določenih tablet, nepravilno prehranjevanje, uživanje sladkih pijač, premalo gibanja in še bi lahko naštevali," še razloži strokovnjakinja, ki dodaja, da ima zamaščena jetra kar 25 odstotkov Slovencev.

Med prazniki je tveganje za preobremenitev želodca in jeter še toliko večje, zato strokovnjaki svetujejo zmernost tako pri hrani kot tudi pri pijači. Tudi zdrava hrana je lahko dobra, včasih zahteva le nekaj več časa za pripravo.

Prazniki Zato je pregrešno dobra potica bolj zdrava sladica
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.