Zakaj pride do alergije

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Študija ameriških raziskovalcev je ugotovila gensko povezavo z alergijo otrok na arašide.
Oglej si celoten članek

"Geni igrajo vlogo pri alergiji na arašide, izhaja iz v torek objavljene ameriške študije, ki obenem navaja, da k težavi, ki pesti nemalo ljudi, lahko prispevajo tudi okoljski dejavniki," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški raziskovalci so v študiji primerjali genome več kot 1.300 otrok z evropskimi predniki, med katerimi jih je večina imela neke vrste alergijo na hrano, z genomi njihovih staršev.

Jajca in kravje mleko

Raziskovalci niso odkrili nobenih genskih variant, ki bi razložili alergije na jajca ali kravje mleko. So pa odkrili, da so mutacije v dveh genih, HLA-DQ in HLA-DR, odgovorne za okoli 20 odstotkov otrok z intoleranco na arašide. "To smo vedno sumili, a to je prva na genome razširjena študija, ki je razkrila gensko povezavo," je povedal profesor Xiaobin Wang s šole javnega zdravja Johns Hopkins v Baltimoru.

V ZDA ima eden izmed 13 otrok alergijo na neko vrsto hrane, pri čemer močno prednjačijo arašidi, izhaja iz študije, ki so jo objavili v publikaciji Nature Communications. Ta težava lahko predstavlja zgolj nadlogo v vsakdanjem življenju, lahko pa je tudi življenjsko ogrožajoča. Tisti, ki imajo hudo alergijo, so ves čas v strahu, da bi bili arašidom nehote izpostavljeni.

Študija tudi poudarja, da so alergije na hrano v zadnjih 20 letih po vsem svetu iz relativno neobičajne prerasli v veliko težavo za klinično in javno zdravje, in sicer zaradi vedno večje razširjenosti, potencialne smrtnosti in ogromnega vpliva na zdravstvo in ekonomijo. Študija predstavlja prvi korak k širšemu razkritju genskih vzrokov alergij na hrano, kar bo zdravnikom omogočilo identificirati otroke, pri katerih obstaja tveganje.

Sicer pa študija opozarja tudi na morebitne negenske razloge za alergijo na arašide, saj je vsi z mutacijami HLA-DR in HLA-DQ ne razvijejo. Raziskava, ki jo je v ponedeljek objavil New England Journal of Medicine, pa je pokazala, da je večina otrok, pri kateri obstaja visoko tveganje za alergijo na arašide, na kar kaže predhodni ekcem ali alergija na jajca, zaščitena, če arašide pogosto uživa, začenši s prvimi meseci življenja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.