Vzrok za napenjanje je v (ne)prebavljanju rafinoze – sladkorja, ki ga vsebujejo stročnice.
Fižol, grah in še nekatere druge stročnice povzročajo vetrove zaradi česar jih mnogi raje črtajo s svojega jedilnika. Vzrok za napenjanje je v (ne)prebavljanju rafinoze – sladkorja, ki ga vsebujejo stročnice.
Foto: Žurnal24
beli fižol
Rafinoza je sestavljena iz glukoze, fruktoze in galaktoze, prav s presnovo galaktoze pa naj bi bili povzročila nezaželene vetrove. "Naše telo nima encima, ki bi ustrezno presnovil galaktozo, zato ta skozi prebavni trakt pride nespremenjena do debelega črevesa, kjer jo kot vir hrane uporabljajo črevesne bakterije, še posebno Escherichia coli. Mikroorganizmi, prisotni v črevesni flori, pri presnovi galaktoze sproščajo različne pline, kot so vodik, metan in ogljikov dioksid, kar povzroča napihnjen trebuh in vetrove," pojasnjujejo strokovnjaki z Inštituta za nutricionistiko - Nutris.
Poleg tega pa stročnice vsebujejo tudi veliko topnih vlaknin, ki jih naše ne more prebaviti, presnavljajo pa jih črevesne bakterije, kar ravno tako povzroči nastajanje omenjenih plinov, še pojasnjujejo na inštitutu.