Kaj je "to rdeče" na sadežu?

Voskajo sadje, ki ga je treba olupiti.
Oglej si celoten članek

"Kaj je "to rdeče´na sadežu," je Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) vprašala potrošnica, ki je poslala fotografijo, s katere je razvidno, da je na vrhu molene rdeča snov, ki izgleda kot vosek.

Prehranska strokovnjakinja odgovarja, da se z voski ščiti sadje in tako preprečuje poškodbe med transportom in skladiščenjem.

"Voski so dovoljeni za površinski nanos na sadje, z njimi največkrat zaščitijo citruse, melone, jabolka, hruške, breskve, ananas, mango, avokado, granatno jabolko in papajo," pojasnjujejo na ZPS.

Sicer je voskanje dovoljeno tudi za nekatere sire in sladkarije ter v žvečilnem gumiju: "Aditivi morajo biti označeni na živilih, kadar so ta predpakirana. Pri živilih, ki niso predpakirana, pa to ni izrecno zahtevano," dodajajo.  Foto: Zveza potrošnikov Slovenije

"Voski, ki sodijo med dovoljene aditive, niso zdravju škodljivi v količinah, ki bi jih pojedli z obdelanimi sadežem ali s kosom sira, " je še pojasnila prehranska strokovnjakinja in dodala, da je vosek neprebavljiv. Sicer voskajo sadje, ki ga je treba olupiti.

dezurni@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.