Virus Zahodnega Nila terjal smrtne žrtve

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Število umrlih zaradi virusa Zahodnega Nila se je pri sosedih od maja 2024 povzpelo na 11.
Oglej si celoten članek

V Italiji so v zadnjem tednu potrdili 64 novih primerov okužbe z virusom Zahodnega Nila, poroča Italijanski višji inštitut za zdravje ISS.

S tem se je število potrjenih primerov od začetka nadzora (maj 2024) povzpelo na 296, od tega 169 v nevroinvazivni obliki. Od tega je bilo 39 asimptomatskih primerov, ki so jih ugotovili med krvodajalci, 88 okuženih bolnikov pa je imelo le povišano temperaturo.

Med potrjenimi primeri so poročali o treh novih smrtnih primerih. Tako je zaradi virusa Zahodnega Nila v Italiji od maja umrlo 11 oseb, trije v Piemontu, štirje v Benečiji, eden v Furlaniji-Julijski krajini, dva v Emiliji-Romanji in še eden v Kalabriji.

Po petih letih znova v Sloveniji

"Po petih sezonah, ko okužb z WNV nismo zaznali, smo 30. 8. 2024 prejeli obvestilo Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, da so potrdili okužbo z WNV pri treh osebah iz severovzhodnega dela Slovenije," so konec avgusta javili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Kot pojasnjujejo, po piku okuženega komarja večina ljudi ne zboli, saj v približno 80 % okužba poteka brez simptomov. Manjši del okuženih razvije kratkotrajno vročinsko bolezen, ki jo spremljajo simptomi, kot so slabo počutje, glavobol, vročina, izpuščaji, bolečine v mišicah in sklepih (vročica Zahodnega Nila).

Približno ena oseba na 150 okuženih razvije težjo obliko bolezni s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema in znaki, kot so okrnjena zavest, krči, nevrološki izpadi in motnje gibanja.

Več o primerih v Sloveniji najdete v spodnjih prispevkih:

Slovenija NIJZ nasprotuje insekticidom za zmanjšanje števila komarjev Zdravje Nevaren virus tudi pri nas, tri potrjene okužbe, en hujši potek

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:37 7. September 2024.

    A imajo komarji kakšno vezo z migranti?..Oboji se namreč nekontrolirano množijo..Tako poroča I.K na Nori24tv..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.