Velika primerjalna raziskava: To nam o pitju kave sporočajo britanski strokovnjaki

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
V obširni raziskavi primerjali 17 predhodnih kliničnih študij.
Oglej si celoten članek

Britanski znanstveniki sporočajo, da pitje kave ni le sproščujoč in prijeten rutual, temveč tudi zdravilen. Ker je kava ena izmed najbolj priljubljenih pijač na svetu, se je skupina raziskovalcev z Univerze Southampton, zaradi boljšega razumevanja njenega vpliva na organizem, lotila obširne raziskave, v kateri so primerjali 17 predhodnih kliničnih študij.

Najbolje je popiti tri ali štiri skodelice kave na dan, vendar to ne velja za nosečnice, ugotavlja najnovejša študija, objavljena v strokovnem časopisu BMJ (British Medical Journal).

Rak, bolezni srca, diabetes

Največje zmanjšanje relativnega tveganja za prezgodnjo smrt zaradi bolezni srca, so raziskovalci opazili pri ljudeh, ki popijejo tri skodelice kave na dan. Pri tistih, ki je popijejo več, so bili ti koristni učinki manj izraziti, navajajo.

Prava kava utegne organizmu pomagati še v boju proti raku. Izsledki raziskave namreč pričajo o manjšem tveganju za pojav nekaterih vrst raka v primerjavi s tistimi, ki kave ne uživajo. Kava je najbolj v pomoč organizmu v primeru raka na jetrih, povezana pa je tudi z manjšim tveganjem za raka na prostati, dojke in kožnim rakom. 

Pri posameznikih, ki redno uživajo kavo, je manj sladkornih bolezni, v primerjavi s tistimi, ki jo pijejo v majhnih količinah oziroma je sploh ne pijejo. Pomembno pa je, da prava kava pospešuje presnovo v mirovanju, kar lahko dodatno okrepi njeno vlogo v preprečevanju diabetesa oziroma zniževanju krvnega sladkorja. Kava pomaga tudi pri žolčnih kamnih. 

Raziskovalci opozarjajo, da njihova raziskava v glavnem vključuje podatke opazovanj, zato o vzrokih in učinkih kave na organizem težko poročajo. Dodajajo, da bi lahko kava vplivala na učinke antioksidantov, ki poškodujejo celice v telesu.

Za nosečnice je priporočljivo, da ne zaužijejo več kot 200 mg kofeina na dan (dve skodelici instant kave) - preveč kave namreč lahko poveča tveganje za splav.

Ostali odrasli naj bi zaužili do 400 mg kofeina na dan, kar je  tri do štiri skodelice kave, vendar tiste čiste, brez dodatkov.

Uspešna metoda Tako boste v telo vnesli manj kalorij

V vsaki čajni žlički je za 16 kalorij sladkorjev. Veliko jih obožuje zelo sladko kavo, predvsem ženske, kar je še posebej zaskrbljujoče. Nasploh ljudje, ki dodajo kavi mleko/smetano ali sladkor, ne zaužijejo samo ogromno praznih kalorij, ampak bodo po vsej verjetnosti tudi kasneje zaužili bolj nezdravo hrano kot ljudje, ki pijejo črno kavo.

Morda je kriva kava Imate težave pri izgubi kilogramov? Morda je kriva kava

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:56 25. November 2017.

    @matermila https://www.google.si/search?q=british+medical+journal+impact+factor Gre za peer reviewed journal.

  • 06:54 25. November 2017.

    Kava je na splošno legalna droga# ljudje ki so navajeni na njo" sploh nimajo volje do dela ,če je prej …

  • 18:28 24. November 2017.

    (British Medical Journal) A je to tisti cajtng,ki je na polno navijal za zdravila proti holesterolu?(ki so, mimogrede,strupena na daljši …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.