Veste, kaj je v vašem sladoledu?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Ob nakupu vanilijevega sladoleda bodite pozorni na aromo, ki je lahko pridobljena na različne načine.
Oglej si celoten članek

"Če imate radi okus ali aromo vanilje, potem bodite posebej pozorni na navedbe o tem, katera vrsta vaniljeve arome je dodana med sestavine sladoleda," opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije. 

Foto: Profimedia Burbonska vanilija Proizvajalci lahko uporabijo več kombinacij različnih zvrsti vaniljeve arome. Najboljša je seveda tista, ki jo pridobijo iz prave vanilije, ki je sicer ena izmed najdražjih začimb. Aromo pridobivajo tudi iz drugih naravnih snovi in seveda sintetično.

Na deklaracijah vzorcev lahko preberemo različne navedbe o vaniljevi aromi. In kaj pomenijo?

"Mleti vaniljev strok, zrna vanilje". V sladoledu je dobesedno zmlet vaniljev strok ali pa postrgana zrna iz njegove sredice. Ta je črna in ima najbolj intenzivno aromo.

"Naravna vaniljeva aroma". Vsebovati mora 95 odstotkov arome iz stroka vanilje (po navadi je to alkoholni ekstrakt), pet odstotkov pa lahko sestavljajo arome iz drugih naravnih snovi.

"Aroma burbonske vanilje". Narejena je iz burbonske sorte vanilje, ki raste na otokih Madagaskar, Reunion, Comoros in Mayotte, v strokovnih krogih pa velja za vrhunsko sorto vanilje.

"Naravna aroma, aroma, vaniljeva aroma". Ti izrazi pomenijo nedefinirano mešanico naravnih vaniljevih in sintetičnih arom.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 20:28 30. Avgust 2017.

    nekatere firme po svetu se ukvarjajo z izdelavo umetnih okusov in arom, tukaj je že precej naštudirano kaj gre čez …

  • 19:20 30. Avgust 2017.

    Vaniliji je cena močno porasla zaradi izredno slabega vremena na Madagaskarju v preteklih mesecih. Trenutno je 220% višja kot lansko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.