V šoli je manjkalo 300 otrok, takšno je stanje danes

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
"Sicer gre za običajne okužbe v tem času, je pa res, da tako množično pri nas še ni bilo. Kot kaže, se je virus res zelo hitro širil," nam je povedala ravnateljica.
Oglej si celoten članek

V Idriji so minuli konec tedna zaznali povečano število otrok, ki so zboleli za akutnim gastroenteritisom. "Po navedbah zdravstvene službe in osnovne šole so imeli otroci kratkotrajne prebavne težave. Zboleli so večinoma z bruhanjem, ki je trajalo nekaj ur, glede na klinično sliko bi šlo lahko za virusno okužbo prebavil," so nam danes pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Največ težavi so imeli na Osnovni šoli Idrija, kjer je četrtek in petek zbolelo kar 300 otrok in tudi nekaj učiteljev. "Stanje se je normaliziralo, prisotnost je takšna, kot običajno v tem času," nam je danes povedala ravnateljica omenjene šole Ivica Vončina. "Otroci so hitro okrevali, stanje se namreč normalizira že v 24. do 36. urah," je dodala.

Po družbenih omrežjih so zaradi povečanega števila otrok s prebavnimi težavami zaokrožila tudi mnenja, da naj bi vzrok za te zdravstvene težave tičal v oporečnosti pitne vode v Idriji, kar pa so, kot navaja Primorski val, na tamkajšnji komunali zanikali. Kakovost vode namreč nenehno nadzorujejo, tudi v sredo vzet vzorec ni pokazal nepravilnosti. 

Foto: Profimedia Trebušna gripa  "Če bi bilo kaj nenavadnega, bi nas zagotovo hitro obvestili. Sicer gre za običajne okužbe v tem času, je pa res, da tako množično pri nas še ni bilo. Kot kaže, se je virus hitro širil," je še povedala ravnateljica. Miloš Simov, zdravnik in pediater ter strokovni vodja ZD Idrija je ob tem pojasnil, da je šlo za akutni gastroenteritis - trebušno gripo (želodčna gripo), ki ga najpogosteje povzročajo virusi in prizadene osebe vseh starosti. 

Trebušna gripa

Povprečna inkubacijska doba je od 24 do 48 ur. Bolezen se začne akutno, z nekrvavo drisko, bruhanjem, slabostjo in trebušnimi krči. Pri nekaterih se pojavlja samo bruhanje ali driska, obolenje lahko spremlja povišana telesna temperatura in bolečine po telesu.

Pogosto se uporablja izraz »trebušna gripa«, čeprav z gripo (influenco) nima nikakršne povezave. Pri sicer zdravih osebah težave večinoma izzvenijo v 12 do 60 urah, običajno je potrebno le nadomeščanje tekočin. Okužba lahko poteka z resnimi simptomi pri manjših otrocih, starejših in hospitaliziranih osebah. Zdravniško oskrbo potrebuje deset zbolelih, določeni celo hospitalizacijo. O smrtnih primerih so poročali večinoma pri starejših osebah pri izbruhih v različnih negovalnih ustanovah. Bolezenske znake se zdravi  simptomatsko. Cepiva ni, na svoji spletni strani navaja NIJZ. 

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:41 23. September 2024.

    Tako je to,zboli eden,pa drugi to izkoristi,starši pa za vsak slučaj ga zadržijo doma,pišete pa kot da je epidemija črnih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.