V restavraciji nikar ne naročajte pijače z rezino limone!

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Rezina limone je pogost dodatek v gaziranih pijačah v lokalih, gostilnah in restavracijah. Po tem, kar so razkrili v študiji ugledne znanstvene revije Environmental Health, boste dvakrat premislili, preden si boste limono spet zaželeli v pijači.
Oglej si celoten članek

V rezini limone se namreč ne nahaja zgolj vitamin C, ampak tudi nevarni dodatki v obliki plesni in nevarnih kemikalij, je pokazala raziskava ugledne znanstvene revije Environmental Health.

Ključno je, da se limona pravilno in temeljito umije in tudi skrtači, a tega v večini gostinskih lokalov ne počnejo - tega večina ne počne celo doma, menijo znanstveniki. Ti so v obsežni raziskavi analizirali vzorce 76 limon iz različnih restavracij in barov. To so storili na način, da so vzeli limono iz kozarca takoj, ko so jim postregli pijačo.

Našel celo sledi človeških fekalij

V kar 70 odstotkih so našli sledi mikrobov, vključujoč glivice Candida Albicans, bakterije Escherichia coli, Helicobacter pylori in Listera monocytogenes.

Čeprav so limone znane po svojih antimikrobnih vsebnostih, pa raziskava dokazuje, da lahko veliko število bakterij in glivic v njih preživi. Dodajajo, da so mikrobi na limoni očiten dokaz slabih higienskih standardov.

Podobno raziskavo z limono je naredil klinični mikrobiolog Philip Tierno iz Medicinskega centra Langone. V enem od vzorcev limone je našel celo sledi človeških fekalij. Trdi, da je glavna težava, ker si gostinci ne umivajo dovolj pogosto rok, ne režejo limone na čistih deskah, uporabljajo umazane nože, prav tako pa limone pred rezanjem ne očitstijo temeljito. Na deskah in nožih lahko najdemo bakterije, ki se med rezanjem prenašajo na limone, četudi so jih prej oprali.

Nevaren tudi led

Čeprav ima vsaka država svoje zakone, ki omejujejo količino patogenih bakterij v vodi iz pipe, so znanstveniki v kar 72,2 odstotka vzrocih ledu v restavracijah našli patogene bakterije. "Voda sama po sebi ni umazana, bakterije pa vanjo prihajajo iz ledomata, kjer se akumulirajo," pravijo strokovnjaki.

To ne predstavlja velike zdravstvene težave, saj so koncentracije teh mikroorganizmov omejene, do kontaminacije pa najpogosteje pride med rokovanjem z ledom. Tako so številne raziskave potrdile, da v vzorcih ledu redno najdejo sledi mikrobov, kot so Escherichije coli, Helicobacter pylori in Listera monocytogenes.

Niti led, ki ga delamo doma, ni varen pred bakterijami, saj z odlaganjem posode za led na umazane površine, kot tudi odstranjevanje ledu z umazanimi rokami, lahko povzoči kontaminacijo. Pred vsakim polnjenem posode za led je posodo treba oprati in posušiti. Namesto rok za odstranjevanje ledu uporabljajte žlice, še pred tem pa umijte roke.

Moški si pogosteje umivajo roke, kot ženske

Higiena je velika težava, saj si vsak peti po odhodu iz toaletnih prostorov ne umije rok.

Okoli 40 odstotkov ljudi roke umiva manj kot deset sekund, za učinkovito odstranitev bakterij pa je potrebno umivati roke vsaj še enkrat dlje. Moški dvakrat pogosteje umivajo roke kot ženske.

To so izsledki raziskave britanskega podjetja Inital Hygiene.

grega.prebil@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 21:07 18. September 2016.

    popravek...o tem ne gruntaš bi moralo pisati

  • 21:06 18. September 2016.

    Sej ne veste več kaj bi pisali v člankih...ha ha, danes limone, včeraj kava. da ne govorim naprej...najbolj da nič …

  • "Moški dvakrat pogosteje perejo roke, kot ženske."<br />Zanimivo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.