"Kokosovo olje je za vas čisti strup," opozarja profesorica z Univerze Harvard Karin Michels. Epidemiologinja na tamkajšnji šoli za javno zdravje in članica inštituta za preprečevanje in epidemiologijo tumorjev na nemški univerzi v Freiburgu, je na nedavnem in zelo odmevnem predavanju opozorila, da gre za "eno najhujših živil," ki jih lahko pojeste.
Strokovnjakinja opozarja na velik delež nasičenih maščob v kokosovem olju, ki znano dvigujejo ravni tako imenovanega holesterola LDL in tako tudi tveganje za bolezni srca in ožilja. Kokosovo olje vsebuje več kot 80 odstotkov nasičenih maščob, več kot dvakrat toliko, kot jih ima mast in 60 odstotkov več, kot jih je v olju iz govejega mesa.
Michelsova sicer ni edina, ki je opozorila na kokosovo olje. Nedavno nazaj sta na to opozorili tudi instituciji kot sta Britanska ustanova za srce (BHF) in Ameriško združenje za srce.
Britansko združenje opozarja, da je zaradi pomanjkanja kakovostnih raziskav nemogoče ugotoviti, ali je kokosovo olje boljše od drugih nasičenih maščob: "Kokosovo olje vsebuje približno 86 odstotkov nasičenih maščob, kar je približno eno tretjino več nasičenih maščob kot v maslu," je dejala Victoria Taylor, višja dietetičarka na BHF, ki tako odgovarja trditvam o zdravilnih učinkih tega živila v številnih trgovinah z zdravo prehrano.
Sicer to ne pomeni, da se moralo kokosovemu olju v celoti odreči. "Če vam zapaše okus tega olja ali namaza, si ga seveda privoščite. Vendar je najbolje, da se omejite na majhne količine," je povedala.
O učinkih ni dokazov
Ameriško združenje za boj proti bolezni srca (AHA) zato v novem priporočilu za prehrano pra odsvetuje uporabo kokosovega olja v prehrani. Čeprav so tri četrtine ameriške javnosti menile, da je kokosovo olje zdravo, tamkajšnji strokovnjaki opozarjajo, da kokosovo olje "poveča LDL holesterol, ki povzroča kardiovaskularne bolezee in nima znanih kompenzacijskih učinkov," so zapisali.
Slovenski strokovnjaki svetujejo...
Uživanja večjih količin tega olja odsvetuje tudi strokovnjaki slovenskega inštituta za nutricionisitko. "Ker tudi ekstra deviško kokosovo olje vsebuje zelo visok delež nasičenih maščobnih kislin, uživanja večjih količin tega olja ne priporočamo. Za uporabo v domači kuhinji svetujemo predvsem rastlinska olja z večjim deležem enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin, kot sta na primer repično in oljčno olje, pri katerih so pozitivni učinki na srčno-žilni sistem dokazani v številnih znanstvenih študijah, hkrati pa so na našem trgu tudi cenovno dostopnejša," svetujejo na nacionanem portalu za zdravo prehrano prehrana.si
Kljub nasvetu v trgovinah z zdravo hrano še naprej promovirajo kokosovo olje kot super živilo. Po zaslugih nekaterih zvezdikov in njihovih "čudežnih diet" na primer Gwyneth Paltrow, se je prodaja tega olja v zadnjih štirih letih povečala s približno enega milijona na 16,4 milijona funtov. V ZDA je prodaja kokosovega olja v letu 2015 dosegla najvišjo vrednost 229 milijonov dolarjev.
kako ažurni so slovenski mediji?? no tako... :D :D http://www.dailymail.co.uk/health/article-6115099/Leading-cardiologist-slams-professor-claimed-coconut-oil-POISON.html
a se lahk enkrat strokovnjaki zmente med seboj, ne jebat folka vsak let v glavo iz druge strani. Sicer pa …
V resnici ni tako. Nasičene maščobe NE povečujejo LDLa ampak ga rastlinska olja, ker izjemno hitro postanejo žarka, na toploti …