Top pet: Najboljši čaji za lajšanje napenjanja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Ste pretiravali med prazniki?
Oglej si celoten članek

Če imate težave zaradi preobilice hrane med prazniki, so čaji nalašč za vas. Poglejte po kuhinji, mogoče najdete kakšno od zelišč, ki dokazano pomaga pri prebavnih težavah in napenjanju.

Čaj iz lanenih semen 

Je prijetnega, nevtralnega okusa in brez stranskih učinkov. Priporočajo ga predvsem zato, ker ščiti želodčno sluznico. Pitje lanenega čaja predvsem na prazen želodec bo tako umirilo zgago, stabiliziralo visoko raven želodčne kisline in blagodejno vplivalo na razjede na želodcu ali dvanajsterniku. Priprava je preprosta – pol litra vode zavremo in mu dodamo eno jedilno žlico lanenih semen. Kuhamo 30 minut na zmernem ognju, nato precedimo in nekoliko ohlajeno tekočino tudi zaužijemo.

Koromačev čaj

Pripravljen iz cvetov ali semen koromača pomirja razdraženo črevesje. Če želite telo prečistiti, si privoščite koromačev čaj, saj odpravlja občutek lakote in pripomore k hitrejši presnovi maščob. Polovico do eno čajno žličko sveže zdrobljenih plodov prelijte s skodelico vrele vode (150 mililitrov), pokrito pustite 10 do 15 minut in nato precedite

Ingverjev čaj

Foto: Shutterstock ingverjev čaj Sestavine ingverja sproščajo prebavila. Zaradi njih hrana skoznje preide brez zadrževanja, je pa ingver izjemno učinkovit tudi tedaj, ko vam je zaradi zaužite hrane slabo. V posodo nalijte liter vode. Počakajte, da zavre, in ji dodajte tri žlice naribanega ingverja. Pokrijte in na zmernem ognju kuhajte deset minut. Čaj odstavite in pustite, da se malo ohladi. Ohlajenemu lahko dodate med in limono.

Kamilični čaj

Foto: Žurnal24 kamilice, kamilični čaj Čaj iz cvetov kamilice pospešuje prebavo in pomirja prebavne krče. V dva decilitra vrele vode stresite dve žlički posušenih cvetov kamilice. Pokrijte, počakajte pet minut, precedite in sladkan čaj z medom pijte po obroku.

Pelinov čaj

Pelinov čaj se uporablja za lajšanje blagih prebavnih težav, kot so slaba prebava, motnje v izločanju žolča, prebavni krči in pomanjkanje apetita. Zeli pravega pelina vsebujejo grenčine, ki spodbujajo apetit, povečujejo izločanje prebavnih sokov, krepijo gibanje želodca in črevesja ter tako izboljšujejo prebavo.

Pol čajne žličke prelijemo s skodelico mrzle vode-pijemo večkrat na dan. Čaj lahko pripravimo tudi tako, da eno žlico svežih listov in korenine kuhamo v 1 litru vode.

Vendar je pri pelinu treba biti pazljiv, vsebuje namreč tujon, ki je strupen in deluje na osrednje živčevje, zato pri uporabi ne smemo pretiravati oziroma moramo biti skrajno previdni. Pelinove pripravke odsvetujejo nosečnicam in doječim materam, ter vsem, ki imajo krvavitve na želodcu in črevesju. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.