Sladka koruza spada med živila z višjih glikemični indeksom in zato zlahka poskrbi za povečanje teže. Zato se je morajo osebe na shujševalni dieti izogibati vsaj v večernih urah.
Živilo z beljakovinami
To vsestransko žitarico so sprva gojili v Srednji in Južni Ameriki, v Evropo jo je prinesel Krištof Kolumb. Zdaj je priljubljena po vsem svetu, predvsem je priljubljena pokovka.
Sto gramov rumene kuhane koruze ima okoli 360 kalorij, od tega ima manj kot pet gramov maščob. V večini jo sestavljajo hidrati, v sto gramih jih je več kot 74 gramov, bogata pa je tudi z beljakovinami, v sto gramih jih ima več kot devet gramov.
Sto gramov kokic ima sicer okoli 375 kalorij.
Med vitamini izstopa niacin, med minerali pa kalij, fosfor, in magnezij. Ja polna balastnih snovi, zato pomaga pri uravnajanju prebave, vpliva pa tudi na delovanje ledvic in sečil.
anja.scuka@zurnal24.si
upam da folk spoznava, kako nas mediji vlečete za nos in še kaj, z navajanjem kalorij ... kalorije so samo …