Staran in polnomasten sir sodeč po novi raziskavi zvišuje nivo dobrega holesterola v telesu, ki je velik zaveznik srca in ožilja, ugotavlja raziskava strokovnjakov, objavljena v American Journal of Clinical Nutrition.
Obseg pasu ni bil večji
V raziskavi je sodelovalo 139 prostovoljcev, ki so jih strokovnjaki razdelili v tri skupine. Ena skupina je jedla okoli 80 gramov takšnega sira na dan, druga skupina je jedla enako količino bolj mehkega in manj mastnega sira, tretja skupina pa ni jedla sira, je pa imela jedilnike polne ogljikovih hidratov.
Ob koncu 12-tedenskega poskusa so znanstveniki analizirali raven holesterola, sladkorja, trigliceridov, inzulina in celo obsega pasu … Podatki, ki so jih dobili, so zelo zanimivi.
Nikomur iz treh skupin prostovoljcev, se v tem času ni poslabšalo zdravje z vidika sladkorja, hlesterola ali večjega obsega pasu. Strokovnjaki pa so bili presenečeni, da so se prostovoljcem iz skupine mastnih in staranih sirov zvišale ravni dobrega holesterola.
Seveda je treba vzeti v zakup, da je raziskavo financirala danska mlečna industrija.