To so bolezni, ki znantno vplivajo na spolno življenje

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Čeprav se bolniki z boleznimi prebavil pogosto srečujejo s spolno disfunkcijo, pogovori o tem v gastroenterološki ordinaciji niso pogosti.
Oglej si celoten članek

Bolezni prebavil, kot so vnetna črevesna bolezen, kronična bolezen jeter ali sindrom razdražljivega črevesja, lahko vplivajo na spolno življenje, kažejo rezultati nove študije. Pri moških vplivajo na erekcijo in lahko povzročijo izgubo libida, pri ženskah pa lahko povzročijo bolečino med seksom.

Čeprav se bolniki z boleznimi prebavil pogosto srečujejo s spolno disfunkcijo, pogovori o tem v gastroenterološki ordinaciji niso pogosti. Raziskava je pokazala, da je le štiri odstotkov bolnikov in 29 odstotkov gastroenterologov načelo pogovor o tej temi. "Medtem ko bolniki z gastrointestinalnimi motnjami pogosto doživljajo spolno disfunkcijo, razprave o tej zadevi niso rutinske v gastroenterološki oskrbi," je dejal italijanski raziskovalec Marco Romano z univerze Campania v Naplju. Romano je izsledke raziskave predstavil na letošnjem tednu Evropskega združenja za gastroenterologijo,

Raziskovalci menijo, da bi se morali bolniki in zdravniki vse bolj odkrito pogovarjati o zgoraj navedenih spolnih težavah. 

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.