Samo en masten obrok, kot je cheeseburger s francoskim krompirčkom, že lahko sproži spremembe, povezane z boleznimi jeter in diabetesom, so ugotovili raziskovalci.
Strokovnjaki svarijo, da mastna hrana zmanjša občutljivost na inzulin in nemudoma dvige raven maščob, povezanih s srčnimi boleznimi.
Medtem ko se lahko telo posameznikov, ki so v formi, hitro opomore od pice ali ocvrtega piščanca, bo pogosto uživanje mastne hrane najverjetneje povzročilo trajne poškodbe.
Palmovo olje
Raziskovalci iz Nemškega centra za sladkorno bolezen v Düsseldorfu so dali 14 moškim, starim od 20 do 40 let, za piti bodisi vodo bodisi palmovo olje z okusom vanilje. Zadnji napitek je vseboval približno enako količino nasičenih maščob, kot osem kosov pice oziroma običajen Johannesburg z veliko porcijo francoskega krompirčka.
Kasnejši testi so pokazali, da je uživanje palmovega olja povečalo kopičenje maščob in zmanjšalo občutljivost na inzulin, hormon, ki je ključen za uravnavanje krvnega sladkorja.
Prva tako se je dvignila raven trigliceridov – vrste maščob, ki igra pomembno vlogo pri nastanku srčnih boleznih, prišlo pa je tudi do sprememb pri delovanju jeter in genski aktivnosti, ki je povezana z obolenjem zamaščenih jeter.
Po besedah ekipe raziskovalcev bi bil že en obrok z veliko maščobami verjetno dovolj, da bi prišlo do prehodne odpornosti na inzulin.
"Domnevamo, da so vitki in zdravi posamezniki sposobni ustrezno nadomestiti prekomeren vnos nasičenih maščobnih kislin, kljub temu pa ponavljajoča izpostavljenost tovrstni hrani na koncu privede do kronične inzulinske odpornosti in zamaščenih jeter," so zapisali raziskovalci v Journal of Clinical Investigation.
članek je zgrešil svoj namen. Interpretacija je manipulacija. Ni navedena povezava kje se ta raziskava nahaja in jo je možno …