To kažejo nove ugotovitve glede dolgotrajnega covida pri otrocih

Foto: Epa
Foto: Epa
Pregled 14 mednarodnih študij kaže, da simptomi dolgotrajnega covida pri otrocih redko trajajo dlje kot 12 tednov.
Oglej si celoten članek

Pregled, objavljen v reviji Pediatric Infectious Disease Journal, kaže, da je dolgotrajni covid pri otrocih in mladostnikih manj pogost, kot so se doslej bali zdravniki. Znanstveniki so analizirali 14 mednarodnih študij, ki so vključevale 19.426 otrok in mladostnikov, ki so poročali o dolgotrajnih simptomih po okužbi s covidom-19, poroča The Guardian.

Soavtor študije, prof. Nigel Curtis, specialist za otroške nalezljive bolezni na inštitutu v Murdochu, je dejal, da so sicer potrebne dodatne raziskave za določitev natančnega tveganja za pojavnost dolgotrajnega covida pri mladih, zlasti za odločanje o cepljenju otrok, mlajših od 12 let.

"Ko uravnotežite tveganje in korist cepiv, se vedno želite prepričati, da je škoda bolezni večja od možne škode cepiva. Ker je tveganje za bolezen pri otrocih tako majhno, dolgotrajni covid postane pomemben dejavnik," je pojasnil in dodal, da pravzaprav nimajo natančno določenega tveganja za pojav dolgotrajnega covida, vendar bo to po vsej verjetnosti precej manjše, kot so sklepali doslej.

Dolgotrajni covid-19 je večsistemska bolezen. Najpogostejši simptomi so močna utrujenost, poslabšanje stanja po naporu, težave s spominom in koncentracijo. Doslej je bilo po prebolelem covidu dokumentiranih že več kot 200 simptomov.

Določeni simptomi so morda povezani tudi z 'lockdowni'

Curtis, ki je tudi profesor na Univerzi v Melbournu in vodja oddelka za nalezljive bolezni v otroški bolnišnici, je dejal, da "ker ne moremo izmeriti ničesar in za to ni nobenega testa, je dolgotrajni covid težko ločiti od simptomov, ki so posledice zaprtij družbe ali drugih posrednih učinkov pandemije".

Raziskovalci so ugotovili, da je treba opraviti še več študij o dolgotrajnem covidu, da bi lahko prišli do bolj oprijemljivih ugotovitev. V študijah, ki so jih pregledali, je bilo opisanih pet najpogostejših simptomov dolgotrajnega covida, o katerih so poročali otroci in mladostniki: glavobol, utrujenost, motnje spanja, težave s koncentracijo in bolečine v trebuhu. Toda v študijah, ki so vključevale tudi kontrolne skupine, je bil delež oseb, ki so poročale o takšnih simptomih, podoben kot pri posameznikih, pri katerih je bil diagnosticiran covid. Sodeč po študijah v večini primerov simptomi niso trajali dlje kot 12 tednov.

Kot je pojasnil Curtis, je bila pri določenih študijah problematična nizka stopnja odziva, kar lahko izkrivi podatke, saj je bolj verjetno, da so tisti, ki so se odzvali na anketo, doživeli več in bolj intenzivne simptome bolezni.

Bolj ogroženi otroci in mladostniki z že obstoječimi zdravstvenimi stanji

Curtis je poskušal pomiriti starše, ne da bi relativiziral vpliv dolgotrajnega covida na posameznika. "Nihče ga ne podcenjuje. Zdaj moramo ugotoviti, kako ga diagnosticirati in zdraviti," je poudaril.

Tudi različica delta naj ne bi povzročala resnejših oblik bolezni pri otrocih kot prejšnje različice, so ugotovili na inštitutu Murdoch. Hospitalizacije naj bi pri otrocih ostale redke, kot je dejal Curtis, je večina otrok, ki jih sprejmejo v bolnišnico, tam preventivno. V ločeni raziskavi so na inštitutu ugotovili tudi, da je pri otrocih in mladostnikih z že obstoječimi zdravstvenimi stanji (denimo debelost, ledvične bolezni, imunske motnje) verjetnost, da bodo zboleli v težji obliki, 25-krat večja kot pri ostalih otrocih in mladostnikih.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.