Testirali riž in ugotovili, da cena ni merilo kakovosti

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pri nebrušenem rižu boste za zmagovalca testa odšteli najmanj, medtem ko sta najdražja izdelka na dnu tabele.
Oglej si celoten članek

Za kilogram izdelkov so na testu Zveze potrošnikov Slovenije ( ZPS) odšteli med 0,78 in 3,40 evra. Preverili so kakovost dvanajstih blagovnih in trgovskih znamk dolgozrnatega riža, od tega pet vzorcev nebrušenega in sedem vzorcev brušenega. Ob pestri ponudbi riža izbira ni preprosta, saj niti navedbe na rižu niti cena niso merilo kakovosti, so zapisali ob tem. 

"Pri nebrušenem rižu boste za zmagovalca testa odšteli najmanj med nebrušenimi riži na testu (2,38 EUR/kg), medtem ko sta najdražja izdelka na dnu tabele, pri brušenem rižu pa je zmagovalec najdražji izdelek na testu," sporočajo ob tem.

Test ZPS Testirali termovke in ugotovili, da proizvajalci obljubljajo preveč

Vlaga in lomljena zrna

Preverijali so vsebnost vlage, količino lomljenih zrn in druge nepravilnosti, ki vplivajo na kakovost riža, morebitno vsebnost težkih kovin in aflatoksinov, ocenili so tudi senzorične lastnosti surovega in kuhanega riža ter ustreznost označb. "Izdelkom so končno oceno na testiranju zniževale predvsem slabše ocene glede vsebnosti vlage in količine lomljenih zrn ter pogosto pomanjkljiva imena in nejasno poreklo. Poreklo surovine je bilo na primer navedeno le na treh izmed dvanajstih izdelkov," ugotavljajo na ZPS. 

Več o testu ZPS si lahko preberete tukaj.

Najmanj vitaminov in mineralov vsebuje brušen riž

  • Nebrušen v primerjavi z brušenim vsebuje več prehranske vlaknine, še enkrat več mineralov (kalij, magnezij, fosfor, kalcij, cink) in vitaminov iz skupine B, saj se te snovi skrivajo v semenski ovojnici in kalčku, ki ju z brušenjem odstranijo.
  • Nekaj več hranilnih snovi kot brušen vsebuje tudi parboiled riž, saj med tehnološko obdelavo nekaj mineralov in vitaminov preide iz luščine in tanke semenske ovojnice v notranjost riževih zrn.

Na ZPS vam ob vsem tem svetujejo, da vrsto riža izberite glede na jed, ki jo boste pripravili. Če nemarate zlepljenega riža, bodite pozorni, kaj piše na embalaži. Izdelke, ki imajo v imenu ali na embalaži omenjeno, da gre za lomljen riž, raje pustite na polici, saj se tak riž običajno zaradi več škroba bolj zlepi.

Test Zveza potrošnikov: Med otroškimi kašicami kar nekaj razlik

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.