Uživanje toplotno neobdelanih živil naj bi bilo vseeno razmeroma varno, saj je glede na podatke o preživetju drugih koronavirusov na površinah med transportom tveganje majhno.
Vseeno še vedno priporočajo redno in pravilno umivanje rok, varno pripravo in shranjevanje hrane. "Priporočamo, da se živila, ki jih zaužijemo surova, denimo sadje in zelenjavo, temeljito opere", svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).
Humani koronavirusi namreč ponavadi niso stabilni na suhih površinah in se inaktivirajo v roku nekaj ur do dni. Ni še točnih podatkov, koliko časa na suhih površinah preživi novi koronavirus, po nekaterih virih lahko preživi devet dni.
Domneva se, da virus izvira iz netopirjev, virus pa lahko v okolico z izdihanim zrakom in izločki izločajo tudi druge živali.
Zato se tudi zaposlenim v živilski industriji svetuje, naj upoštevajo splošna priporočila, ki sicer veljajo za zmanjšanje prenosa povzročiteljev nalezljivih bolezni. Zaposleni v živilskih obratih pa naj ločeno shranjujejo in pripravljajo surova živila, npr. meso in ostala toplotno obdelana živila, redno čistijo opremo in površine, ki so bile v stiku s surovimi živili, sproti odstranjujejo embalažo, v kateri so bila surova živila, in živila dobro toplotno obdelajo, zlasti hitro kvarljiva živila, še svetujejo na NIJZ.
[ Temeljito operite sadje in zelenjavo ! ] Ma dobro, a ne bi kaj podobnega zahtevali od čifurjev, ki prodajajo …
Bralci. To velja upoštevati tudi, ko ne bo več korone virusa..