Dandanes hrano najpogosteje shranjujemo v hladilniku, zaradi katerega nam ni potrebno skrbeti, da bi jo morali že dva dni po nakupu metati stran. A hladilnik ni vedno najboljša izbira, saj lahko spremeni okus in kakovost hrane. Za nekaj izdelkov je bolje, da se shranjevanju v hladilniku izognete.
1. PARADIŽNIK
Paradižniki v hladilniku izgubijo okus, saj se ustavi proces zorenja. Hladen zrak vpliva tudi na teksturo paradižnika, sadež zato raje shranjujte v košari ali stekleni posodi.
2. BAZILIKA
Največji problem shranjevanja bazilike v hladilniku je, da bo absorbirala preostale vonjave, zato jo raje shranjujte v kozarčku vode na pultu v kuhinji. Če jo resnično želite shraniti za dalj časa, jo raje zamrzinte.
3. KROMPIR
Tudi krompir se bo v hladilniku prej pokvaril kot ohranil. Nizke temperature bodo iz škroba v krompirju naredile sladkor, zato ga raje shranite v papirnato vrečo in ga postavite na hladno ter temno mesto.
4. ČESEN
Pri česnu je problem podoben kot pri krompirju. Potrebno ga je shranjevati na hladnem in v temi, a ne v hladilniku, kjer lahko splesni ali izgubi trdoto.
5. ČEBULA
Potrebno jo je shranjevati na suhem, hladnem in temnem prostoru ter ločeno od krompirja. Če ju shranjujete skupaj, bosta hitreje propadla.
6. AVOKADO
Če so ob nakupu zreli in jih ne nameravate takoj porabiti, jih lahko shranite v hladilniku, če pa še niso mehki, hladilnik ni pravo mesto za njihovo shranjevanje, saj se v njem ustavi proces zorenja.
7. OLIVNO OLJE
Večina ljudi se strinja, da olivnega olja ne postalvljamo v hladilnik, saj se spremeni njegova mazljivost. Primerno mesto je hladen in temen prostor.
8. KRUH
Ena od večjih napak, ki jo lahko naredite, je shranjevanje kruha v hladilniku, kjer se bo zelo hitro posušil. Kruh, ki ga porabite kmalu, shranjujte izven hladilnika, preostalega pa raje zamrznite.
9. KAVA
Kava bo v hladilniku izgubila svoj okus ter se tako kot bazilika navzela preostalih vonjev. Raje jo shranjujte na temnem, hladnem in suhem mestu.
10. MED
Za shranjevanje meda v hladilniku ni nobene potrebe, poleg tega lahko v hladilniku kristalizira.
12. LIMONE, POMARANČE in LIMETE
Shranjevati bi jih bilo potrebno pri sobni temperaturi, saj hladen zrak spremeni kakovost sadeža.
13. KISLE KUMARICE
Shranjujte jih na vratih hladilnika, saj nekatera druga živila potrebujejo za shranjevanje nižje temperature.
14. ZELIŠČA
Prav tako ni potrebe, da v hladnilniku shranjujete zelišča, ki jih prinesete iz tržnice, kot so rožmarin ali meta. Z nizkimi temperaturami boste uničili njihov okus, zato jih raje postavite v kozarec z vodo.
15. SOLATNI PRELIVI
Večina solatnih prelivov, ki bazirajo na olju ali, se ne shranjuje v hladilniku. Drugače je s prelivi, ki temeljijo na smetani ali jogurtu - ti morajo biti v hladilniku.