Opozorilo: Tega priljubljenega zdravila zdaj primanjkuje tudi pri nas

Foto: Lekarniška zbornica Slovenije lekarna
Foto: Lekarniška zbornica Slovenije lekarna
Zdravila v lekarnah preprosto ni dovolj, da bi ga lahko preskrbeli za vse bolnike, ki imajo predpisan recept za to zdravilo, opozarjajo.
Oglej si celoten članek

O Ozempicu, zdravilu, ki je v prvi vrsti namenjeno sladkornim bolnikom, a se je izkazalo, da je učinkovina semaglutid tudi zelo učinkovit pomočnik pri hujšanju, smo že pisali.

Vse bolj priljubljeno je namreč tudi v Sloveniji, uporaba med tistimi, ki se želijo znebiti odvečnih kilogramov, zato strmo narašča. 

Ne le na beli recept, nekateri zdravniki zdravilo za hujšanje predpisujejo tudi na stroške ZZZS, so na primer ugotovili v nadzoru.

Foto: Saša Despot lekarna Pristojni zdaj opozarjajo, da zaradi velikega povpraševanja prihaja do težav v preskrbi z zdravilom za zdravljenje sladkorne bolezni. Predvsem zaradi učinka na znižanje telesne mase se je namreč uporaba zdravila Ozempic nenadzorovano hitro povečevala, vključno s strokovno neupravičeno uporabo za estetsko hujšanje, torej pri tistih, ki nimajo diagnosticirane debelosti ali prekomerne telesne mase (imajo ITM manj kot 27 kg/m²).

Prihaja do občasnih motenj pri preskrbi

Veliko povpraševanje je razlog, da proizvajalcu zdravil s semaglutidom ne uspe zadovoljiti vseh svetovnih potreb. Zato prihaja do občasnih motenj v preskrbi z zdravilom Ozempic, ne le v Sloveniji, ampak povsod v Evropski uniji in tudi drugod po svetu.

Motnje v preskrbi se bodo predvidoma nadaljevale najmanj do konca leta, čeprav proizvajalec stalno povečuje svoje proizvodne zmogljivosti, so zapisali. "Ne glede na vsa prizadevanja lekarniških farmacevtov zdravila v lekarnah preprosto ni dovolj, da bi ga lahko preskrbeli za vse bolnike, ki imajo predpisan recept za to zdravilo," navajajo in dodajajo, da so zaradi tega zdravnikom poslali več opozoril.

Opozorila zdravnikom

Med priporočili, ki so jih izpostavili v sporočilu za javnost, je predpisovanje zdravila samo za odobrene indikacije, to je za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2. "Vsaka druga uporaba predstavlja nenamensko uporabo izven odobrenih indikacij, ki bo poslabšala obstoječe pomanjkanje zdravila in ga odtegnila sladkornim bolnikom," so opozorili.

Prav tako so priporočili, naj se zdravilo naj se do izboljšanja preskrbe ne uvaja novim bolnikom. Učinkovina semaglutid je na voljo tudi v obliki tablet, zato je možen prehod z injekcij na tablete. 

Na javni agenciji za zdravila in lekarniški zbornici so ob tem bolnike opozorili, da bodo, če se zdravijo z zdravilom Ozempic, morda morali nekaj časa počakati, da ga bodo dobili v svoji lekarni. Če pa ga ne bo na voljo daljši čas, jim svetujejo, da se o tem pogovorijo s svojim zdravnikom, ki jim bo morda predpisal drugo zdravilo. 

Za estetsko hujšanje ni dovoljeno

Foto: Saša Despot lekarna "Zdravilo Ozempic in druga zdravila s semaglutidom niso odobrena za t. i. estetsko hujšanje. Pri taki uporabi pozitivno razmerje med koristjo in tveganjem ni ugotovljeno, zato jo močno odsvetujemo," poudarjajo in dodajajo, da so zdravilo Ozempic in druga zdravila s semaglutidom zdravila, ki se varno uporabljajo le, če so pridobljena lekarn, če jih je predpisal zdravnik in zdravljenje poteka pod zdravniškim nadzorom.

Stranski učinki 

Foto: Profimedia Zdravilo Ozempic Zdravilo Ozempic je na trgu sorazmerno kratek čas. Pristojni organi redno spremljajo varnost zdravil, v tovrstnih primerih pa so še posebej pozorni. Že zdaj so znani neželeni učinki, kot so prebavne motnje, driska in bruhanje, slabost, omotica, zapleti diabetične retinopatije, občasno tudi akutni pankreatitis.

Ne kupujte preko spleta

"Zelo odsvetujemo nakup zdravil preko spleta, ker je na njem veliko ponaredkov. Ponudniki se lahko lažno predstavljajo kot lekarna, zdravnik ali farmacevt," opozarjajo uporabnike zdravila.

Nakup preko spleta po njihovem predstavlja zelo veliko tveganje za uporabnika zdravila, saj obstaja možnost, da zdravilo ne vsebuje učinkovine, da vsebuje neznane ali nadomestne sestavine, da je odmerek napačen (previsok ali prenizek) ali vsebuje strupene primesi ali bakterije. "Prav pri zdravilu Ozempic je zaradi velikega povpraševanja veliko primerov ponarejenih zdravil. Iz tujine so podatki, da so bili nekateri bolniki po uporabi ponarejenih različic zdravila hospitalizirani, pri čemer so poročali o hipoglikemiji in epileptičnih napadih kot možnih resnih neželenih učinkih," so še zapisali. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 16:36 4. Oktober 2024.

    Zdravila, ki jih lahko naročiš preko spleta, bi morali prepovedat.

  • 16:08 4. Oktober 2024.

    Malo pokontrolirajte koliko receptov si napišejo zdravniki za osebno rabo...

  • 14:35 4. Oktober 2024.

    Je zdravilo lahko priljubljeno..avtor halooo..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.