To NIJZ svetuje vrtcu, kjer so otroci uživali sporno korenje s kadmijem

Foto: Profimedia
Kaj po zaužitju korenja s presežno vrednostjo kadmija lahko naredijo v vrcu?
Oglej si celoten članek

"Čakamo na obvestilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o primernih ukrepih in navodilih, kako ravnati ob zaužitju, ki ga bomo posredovali staršem," je za TVS včeraj dejala pomočnica ravnateljice v Vrtcu Radovljica Andreja Peternel. Kot je znano, so otroci iz osmih enot vrtca Radovljica sporno korenje s preseženo vrednostjo težke kovine kadmij uživali več kot en mesec in skupno zaužili okoli 40 kilogramov korenja. 

"Na NIJZ smo posredovali odgovor Vrtcu Radovljica, kjer so se obrnili na nas glede ugotovljene prisotnosti kadmija v korenju in pojasnili, da ni verjetno, da bi enkratno oziroma kratkotrajno uživanje tega korenja predstavljalo tveganje za zdravje otrok," so nam pojasnili na NIJZ. Kot pravijo ukrepi oziroma zdravila s katerimi bi bilo mogoče kadmij odstraniti iz telesa, ne obstajajo. 

Kadmiju se v prehrani ne moremo povsem izogniti

Kadmij (Cd) je v okolju prisoten kot posledica kot posledica onesnaženja iz industrijskih in kmetijskih virov (fosfatna gnojila). V zemlji in vodi prehaja v rastline in vodne organizme ter se akumulira v prehranski verigi. "Kadmiju se v prehrani ne moremo povsem izogniti. V Evropi so glavni prehranski viri kadmija žita, zelenjava, oreščki, stročnice, živalska drobovina. Še bistveno bolj pa so kadmiju izpostavljeni kadilci in delavci v industrijah, kjer se sprošča ali uporablja kadmij," pojasnjujejo na NIJZ. Na upravi za varno hrano so pred dnevi pojasnili, da odvzeti vzorec korenja glede na izmerjeno vsebnost kadmija pomeni sprejemljivo tveganje za zdravje odraslih, toda nesprejemljivo tveganje za zdravje otrok in dojenčkov, zato so korenje pretekli teden tudi odpoklicali.

Otroci so zaradi nizke telesne mase bolj občutljiva populacijska skupina.

Presežno vrednost kadmija so ugotovili pri vzorčenju korenja pri v Vrtnarstvu Čebron v Šempetru pri Gorici 3. oktobra, o tem pa je uprava javnost obvestila konec preteklega tedna. Korenje so pridelali v zelenjadarstvu v Voklem, pridelovalec zelenjave pa je sam sporočil še, da so korenje prodali še štirim kupcem, med njimi trem zadrugam z območja Kranja. Na upravo za varno hrano smo naslovili vprašanja, kje so sporno korenje še prodajali in koliko tega korenja je bilo prodanega. Na odgovore še čakamo. 

Izpostavljenost povezana s povečanim tveganjem za raka 

Po zaužitju je absorpcija kadmija pri ljudeh razmeroma nizka (3–5 odstotkov), vendar se v človeškem telesu učinkovito zadržuje v ledvicah in jetrih z zelo dolgo biološko razpolovno dobo, ki sega od 10 do 30 let. Kadmij je predvsem strupen za ledvice, povzroči pa lahko tudi demineralizacijo kosti. Po dolgotrajni in/ali visoki izpostavljenosti lahko sčasoma pride do odpovedi ledvic. Mednarodna agencija za raziskave raka je na podlagi poklicnih študij uvrstila kadmij med rakotvorne snovi za ljudi. Novejši podatki o izpostavljenosti ljudi kadmiju v splošni populaciji so statistično povezani s povečanim tveganjem za raka, na primer na pljučih, rodilih pri ženskah, mehurju in dojkah.

Glede na najbolj občutljive škodljive učinke kadmija na zdravje ledvic je Evropska agencija za varnost hrane v letu 2009 postavila dopustni tedenski vnos kadmija 2,5 µg/kg telesne mase.

"Prebivalci v Evropi večinoma ne presegamo dopustnih tedenskih vnosov, vendar pa tako na vnos, kot tudi na izraženo strupenost kadmija, pri posameznikih vpliva več dejavnikov, zato je treba izpostavljenost kadmiju z različnimi ukrepi zmanjševati na najnižjo možno mero," poudarjajo na NIJZ. "Za zagotovitev učinkovitega varovanja javnega zdravja se živila, ki presegajo mejne vrednosti onesnaževal, ne smejo dajati na trg niti se ne smejo uporabljati kot sestavina živil ali mešati z živili. Za enkratno oziroma občasno izpostavljenost kadmiju preko živil s preseženo mejno vrednostjo je malo verjetno, da bi predstavljala tveganje za zdravje ljudi. Ukrepi uradnega nadzora in postopki, ki mu sledijo, so namenjeni preprečevanju dolgoročne izpostavljenosti kadmiju."

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 09:08 6. November 2023.

    NIJZ svetuje, enako debilno kot v času korone....

  • 13:33 3. November 2023.

    Naj objavijo še za pir!

  • 13:32 3. November 2023.

    Proizvajalec je dolžan izvesti kemijsko analizo proizvoda! Banda zastruplja naše froce!! Tožit!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.