Takšna je povprečna starost bolnikov z omikronom

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na genomsko sekvenciranje čaka še skoraj 2500 vzorcev.
Oglej si celoten članek

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je do zdaj skupaj z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo potrdil 596 primero različice omikron. Pozitivnih s presejalnim testom PCR je bilo samo v NLZOH 2451 primerov. 

Povprečna starost oseb, pri katerih so s presejalnim testom PCR ugotovili okužbo z različico omikron, je 35,8 leta. 

Foto: NLZOH omikron različica

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je v zadnjem obdobju, od 18. decembra do 24. decembra 2021, uspešno sekvenciral genomska zaporedja 667 vzorcev. V vzorcih iz sheme A (488 vzorcev) so potrdili različici delta (98 %) in omikron (2 %). "Delež različice omikron določen na podlagi sheme A iz rednega sekvenciranja ni reprezentativen, saj sumljive vzorce zelo dobro zazna presejalno testiranje s PCR in jih je večina nato vključenih v potrjevanje z izrednim sekvenciranjem," pojasnjujejo na NLZOH.

Različico omikron NLZOH odkriva na dva načina, in sicer s presejalnim testom PCR za karakteristične mutacije različice posebnega pomena in s sekvenciranjem genoma virusa kot dokončni dokaz prisotne različice. 

"S PCR testi za karakteristične mutacije pregledamo od 70 % do 100 % vzorcev pozitivnih na SARS-CoV-2. Od 13. decembra do 2. januarja 2022 smo s presejalnim PCR testi tako potrdili 1298 primerov z različico omikron, do 5. 1. 2022 pa 2451 primerov. Vse vzorce, pri katerih s PCR potrdimo različico omikron, vključimo tudi v genomsko sekvenciranje," postopek opišejo na NLZOH. 

Foto: NLZOH omikron različica

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 09:13 7. Januar 2022.

    nič novega...okuženih in ne obolelih...je pa zanimivo, pri nas v podjetju kjer nas je na enoti 135...zbolelih 12 ljudi v …

  • 00:21 7. Januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • 18:16 6. Januar 2022.

    Takšna je povprečna starost okuženih in ne obolelih !! Če je nekdo pozitiven na Sars-Cov2 virus, to še zdaleč ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.